Életet ment

2019.10.04. 14:35

Életet ment az egy százalék

Beteg gyermekek gyógyítására vagy állatvédelemre hajlandók áldozni a legtöbbet a szegedi és hódmezővásárhelyi adófizetők. Az szja egy százaléka pedig sokszor szó szerint életet ment, nélküle pedig több civil szervezet is lehúzhatná a rolót.

Jeszenszky Zoltán

Fotó: Frank Yvette [email protected]

– Harminckilenc dekagramm volt a legkisebb koraszülött, akit megmentettünk. Hét éve történt, akkor még én is felültem a mentőautóra – mondta Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Élet­mentő Szolgálat Alapítvány ku­­ratóriumi elnöke. A szervezet 27 éve menti a három dél-alföldi megyében az életveszélyben lévő újszülötteket. Több mint húszezer gyermek köszönheti nekik az életét. Az adományok költségvetésük csaknem 30 százalékát fedezik, a többit az állam állja. Minden támogatásnak örülnek, mert a mentőautóra és a személyzetre biztosítást kell kötni, a koraszülöttek ellátásához pedig nagyon sok egyszer használatos eszköz kell.

Gyermekekre költenek

A Reménysugár Alapítványt az SZTE Gyermekklinika onkológiai osztályán dolgozó orvosok, pszichológusok, ápolók hozták létre. A hivatásuknak élnek: minden pénzt az osztályon ápolt daganatos és leukémiás gyerekekre költenek, akik átlagosan nyolc hónapot töltenek a klinikán. A Baja–Kecskemét–Gyula képzeletbeli határtól délre eső településekről kerülnek ide a páciensek. Az adományokból in­­fúziós pumpákat, speciális ágyakat, gyógyszerhűtőket vá­­­­sárolnak. Idén két álmukat szeretnék megvalósítani: elektromos ágyakat újítanak fel és az osztály átépítéséhez járulnak hozzá.

A Mosolykommandó is gyógyít, de ők a humorra építenek. Pont az egyszázalékos felajánlásoknak köszönhető, hogy a program országszerte ismertté vált. Az alapítvány munkatársai a gyermekkórházakat járják, hogy nevetést és jókedvet csempésszenek a rideg falak közé. Idén önkénteseik továbbképzésével is szeretnének foglalkozni.

Állatokat mentenek

Az 1999 óta működő Orpheus Állatvédő és Természetbarát Egyesület kizárólag az egyszázalékos felajánlásokból működik. Nincs állatmenhelyük, vi­­szont évente több száz utcáról befogott kisállat ivartalanítását és gyógyítását támogatják. Legfontosabb feladatuknak a szemléletformálást tekintik, ezért iskolai előadásokon, sajtóanyagokban, kiadványokban népszerűsítik a felelős állattartást és a természetvédelmet. A Roosevelt téren pedig kisállatmentő központot működtetnek.

Már az első évben a legnépszerűbb lett

– Örömömben sírtam, amikor megláttam ezt az összeget, már pár százezer forintnak is nagyon örültünk volna – mondta Bodrogi Jolán, az Igéző Állatvédő Egyesület elnöke. Lesz bőven helye a pénznek: 136 kutya, 24 macska és 2 ló él a hódmezővásárhelyi állatmenhelyükön. A támogatást ivartalanításukra, védőoltásokra, kutyaházak építésére költik majd. Bodrogi Jolán úgy látja, a hozzájuk hasonló egyesületekre nagy szükség van, mert nagyon sok a kóbor állat. Sokan tárgynak tekintik őket és nem élőlénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!