Jónás Szabolcs és párja, Szabó Bernadett álmaikat valósítják meg

2021.06.06. 12:04

Első szava a gyümölcsbor lesz

A 30 éves, csengelei Jónás Szabolcs és 28 éves, várandós párja, Szabó Bernadett 2013-tól foglalkozik hivatalosan – akkortól van engedélyük – gyümölcsborok készítésével. Évek alatt kialakították kistermelői gazdaságukat fémhordókkal teli pincével, címkézővel, kis borozóval és ahhoz csatlakozva udvarukban kellemes hangulatú kerttel, kerthelyiséggel. Óvatosan növekednek, mert céljuk nem a jó, hanem a lehető legjobb borok készítése, elérhető áron.

Imre Péter

"Nem a jóra, a lehető legjobbra törekszünk, ezért nagyon sokat teszünk, dolgozunk. Nehéz szakmát választottunk" Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Családi házhoz érkeztünk Csengelén fotós kolléganőmmel, Frank Yvette-tel, szép, gondozott, szökőkutas kertbe léptünk, ahol Jónás Szabolcs és párja, Szabó Bernadett, a Jónás Borászat alapítói fogadtak. Körbevezettek, a kertben sétáltunk, miközben Szabolcs elmondta: kizárólag hétvégente, pénteken és szombaton – hétköznapokon nem akarják zavarni szomszédai­kat – tartanak nyitva, borvacsorákat, borkóstolókat rendeznek, ahol gyümölcsboraik mellett házi pálinkát és egyszerűbb ételeket is fogyaszthatnak vendégeik.

Hobbinak indult

Leültünk egy asztalhoz – mindegyik egyedi, intarziás, az egyiken látható logójuk, a Jónást elnyelő cet vízből kilátszó farka –, Detti rögtön megjegyezte: ezt is kedvese csinálta, aki asztalos- és géplakatos végzettséget is szerzett. Később a kerti, fémből készült díszrepülőről is ugyanez derült ki, és Szabolcs a kérdő tekintetre mindkétszer annyit mondott: hobbi.

Így indult a gyümölcsbor készítése is 2013-ban, és a kezdeti lépésekről, sikerekről már 2019-ben beszámoltunk.

Eddig mindent pályázatok és hitel nélkül, önerőből értek el.

– Nem a jóra, a lehető legjobbra törekszünk, ezért nagyon sokat teszünk, dolgozunk. Nehéz szakmát választottunk, sok hibát vétettünk, először mindig az derült ki, mit hogyan nem szabad csinálni. A birsalmánál például évek óta csak ezt tudjuk, de hisszük, eljutunk a palackozható verzióig – jelentette ki Jónás Szabolcs, elárulva, már vannak viszonteladóik, de az az igazi, ha ők adhatják vendégeik kezébe boraikat.

Szabi annak idején buliba indulva vinni akart otthoni meggybort, de már elfogyott, a boltban nem kapott, így elhatározta, elkészíti saját magának – és az érdeklődőknek, vevőjelölteknek –, most évi 20-25 ezer palacknál tartanak. Folyamatosan kísérleteznek új gyümölcsökkel, jelenleg meggy-, cigánymeggy-, eper-, ribizli-, málna-, kajszi-, szeder-, szilva-, erdeigyümölcs-borokat gyártanak, utóbbi fekete és piros ribizlit, szedert, málnát és szamócát rejt. Készítenek bodzaszörpöt is. Mindegyik gyümölcs más-más technológiát kíván, ezt is meg kellett tanulniuk.

Alapanyag és álmok

Az alapanyag nagy részét nem ők termelik meg, vásárolják, és már azt is kitapasztalták, mit honnan érdemes beszerezni. – Nem dolgozunk sérült, szinte szemét gyümölccsel, a legszebb szemeket válogatjuk ki kézzel. Amit első látásra nem ennénk meg szívesen, az nem kerül bele a borba. Ennek is köszönhetően a semmiből nőttünk ki, apránként építjük a mi kis birodalmunkat – közölték szinte egyszerre. A kezdetek előtti időszakból képeket mutattak nagy gazról, romos épületekről, ólakról, amelyek egykor a kert, a mostani üzem he­­lyén álltak.

– Első álmaink megvalósultak, de vannak újak, ezek részeként nyitottunk pár hete üzletet a majsai strandon – az igazgató keresett meg minket –, amit csapatunk legújabb tagja, Anett visz. Időközben gyarapodtunk, csatlakozott hozzánk Ákos és Klaudia, akik mindenben segítenek, és Robi, a szakács. Azt szeretnénk, ha boraink kategóriájukban, a gyümölcsnedűk között a legjobbak lennének, és ami nagyon fontos, megfizethető áron – sorolta Jónás Szabolcs. Hozzáfűzte: a koronavírus-járvány,

a pandémia arra is megtanította őket, hogy mindenhez alkalmazkodni kell,

korábban ugyanis főként rendezvényekre, fesztiválokra jártak. Ennek jegyében, emiatt hozták létre a már említett kerti borozót.

 

„Lelkesek vagyunk”

– Idén nem kedvezett nekünk az időjárás, a gyümölcsök sorra fagytak el, vagyis izgalmas évünk lesz. Nem kedvezett a vírus sem, sorra maradtak el a rendezvények, például a karácsonyi vásárok, amit mindig nagyon szeretünk, bár a vendéglátásban inkább Szabi mozog otthonosan – mondta Detti. – Nagyon lelkesek és elszántak vagyunk, és bármi történjen, csináljuk tovább. A gond, az akadály nekünk nem gátat, hanem megoldandó problémát jelent, és eddig mindig megtaláltuk a megoldást – tette hozzá a megszólított, azzal megtoldva: imádják ezt csinálni, élvezik minden pillanatát, de mindig belátható időre terveznek, erre – mint már szóba került – a világjárvány is okolásul szolgált.

Az is ösztönzi csapatukat a további munkára, áldozatokra, hogy úgy látják, a jó minőségű gyümölcsborok egyre népsze­rűbbek, keresik azokat az em­berek.

Hordók és gyerek

Közben felálltunk, Szabolcs és Bernadett – aki maga is több szakmát kitanult fejlődésük, növekedésük során, például kőműveskedett és festett – megmutatták birodalmukat: ahogy nevezték, mesebeli kis kertjüket, a raktárt, a darálót, a címkézőt, ahol éppen Anett és Ákos szorgoskodott, a pincét, ahol hatalmas, 500 és 1000 literes fémhordókban – előbbi feltöltéséhez 1000-1200 kiló gyümölcs kell – érlelik, készítik a bort. A birodalomnak örökös is kell. Lesz, Detti október 24-re van kiírva babájukkal – még nem tudják, fiú vagy lány érkezik –, érdekesség, ez Szabolcs születésnapja.

– Gyümölcsbor lesz az első szava, és biztosan hamarabb tanul meg címkézni, mint járni – mondta nevetve Jónás Szabolcs. Erre azért kíváncsiak leszünk...

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!