Feleannyi kárt jelentettek, mint a rendszer nélküli utolsó évben

2019.11.07. 09:27

Eredményesen működik a jégeső elleni védelem

Csongrád megyében 44 generátorral védekeznek a jégkár ellen, a megelőzés eredményességét mutatja, hogy töredékére csökkentek a gazdák által bejelentett károk.

Kovács András

A rendszer „elaprózza” a jeget, így mérsékli a kárt. Fotó: Pixabay

Európában egyedüliként Ma­­gyarországon épült ki az országos jégkármérséklő rendszer 2018 tavaszán, amelynek kedvező hatása már az első évben jelentkezett. A talajgenerátoros megoldás országos telepítését – 1,8 milliárd forint uniós forrást is felhasználva – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) végezte.

Milliárdok

Feldman Zsolt államtitkár a szerdai országos szezonzáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a rendszer működése többszörösen hasznos. Megtérülését nem csak az mutatja, hogy 2017-ről 2018-ra egymilliárd forinttal csökkentek a jégkárok utáni kifizetések, de ezen túl jelentős pusztítástól védte meg a gazdálkodókat. De nemcsak a termelőket, a la­­kossági és önkormányzati ingatlanokat, eszközöket és az ipari létesítményeket is. – Az országos jégkármérséklő rendszer második évében is több milliárd forint kárt előztünk meg csak a mezőgazdaságban – hangsúlyozta a NAK elnöke, Győrffy Balázs.

A rendszer „elaprózza” a jeget, így mérsékli a kárt. Fotó: Pixabay

387 óra

Az április 15-én elindított vé­­d­­­­ekező talajgenerátorok a szeptember végéig tartó szezonban országosan 101 napon kaptak riasztást. A megyei adatokat vizsgálva kiderül, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén a csúcstartó, ahol 447 órát üzemelt az országos jégkármérséklő rendszer. Csongrád megyében 44 generátorral védekeznek, ebből 33 manuális, 11 pedig automata. Szeged körzetében Kiskundorozsmán, illetve Tápén áll belőlük egy-egy készenlétben. – Csongrád megyében tavaly átlagosan 71 alkalommal kellett bekapcsolni a generátorokat, ezek 387 órán keresztül üzemeltek. Az idei indulás, április 15. óta csak június végéig 19-szer helyeztük működésbe a rendszert, az átlagos üzemidő 117 óra volt – írta kérdésünkre adott válaszában a megyei ka­mara.

300 hektár

Tavaly az átlagosnál jóval viharosabb volt az időjárás, amit jól mutatnak a kárbejelentések: felhőszakadást 16-szor, viharkárt pedig 3-szor akkora területre jelentettek be a gazdák, mint 2017-ben. Az előző 3 év átlagához képest a felhőszakadásoknál 40, a viharkároknál 4-szeres volt a területnövekedés. Ennek ellenére 2017-ben 5000 hektárra jelentettek be jégkárt a Csongrád megyei gazdák, míg 2018-ban – a rendszer üzemeltetésének első évében – kevesebb mint 300-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!