Gumicsizmában tud kijönni olvasónk a házából a Bal fasoron

2019.10.17. 07:46

Esőben megáll a víz a ház előtt

Molnár Imre azért kereste meg lapunkat, mert nagy esőben maxmum gumicsizmában tud kijönni a házából: megáll a járdán a víz. Pedig nem tanyán lakik, hanem Újszegeden, a Bal fasoron.

Hajó Edina

Nem folyik bele az esővíz a csapadékelvezető csatornába a Bal fasor víztorony felőli oldalán, mert az út magasabban van mint a járda, így az előkertekbe kerül a víz. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Olvastam, hogy csapadékvíz-elvezető csatornákat építettek Újszegeden, ebben az utcában sajnos nem – magyarázta a Bal fasoron lakó Molnár Imre, aki azért kereste meg lapunkat, mert nagy esőben áll a víz a járdáján, nem tud kilépni az utcára. Tavaly szeptemberben valóban megírtuk lapunkban (2018.szeptember 20.: 12 kilométer csatorna épül), hogy mintegy egymilliárd forintos beruházás keretében fejlesztik Szeged belterületi csapadékvíz-elvezetési rendszerét. Így a város kertvárosi övezeteiben Kiskundorozsmán, Szőregen, Tápén, Petőfitelepen és Újszegeden zajlottak munkálatok, elsősorban ott, ahol már évek óta küzdenek a csapadékvíz-elvezetés problémájával.

Nem folyik bele az esővíz a csapadékelvezető csatornába a Bal fasor víztorony felőli oldalán, mert az út magasabban van mint a járda, így az előkertekbe kerül a víz. Fotó: Karnok Csaba

Molnárék előtt azonban nem történt fejlesztés. A házak előtt nincs útpadka, az úttest és a járda között félméteres földes szakasz van, ahonnan elvileg bele kellene folynia az esővíznek a lefolyóba. – Nézze, ott bal­ra magasabban van a lefolyó, mint a járda, így nagy esőben a járdán gyűlik össze a víz, ki sem bírunk jönni a házból, maximum gumicsizmában. Ed­­dig legalább a másik oldaliba belefolyt – mutatta Imre problémát. Egy bő hónapja az áramszolgáltató végzett szerelési munkálatokat, egy házzal arrébb a sarkon, amikor is a földes sáv egy részét lebetonozták, így már arra sem tud elfolyni az esővíz. Imre ezért saját kerítése aljába fúrt lyukakat, hogy legalább a kertbe befolyjon.

Ekkor Imre betelefonált a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez, ahol rögzítették panaszát, és azt mondták, utánanéznek, ám az­­óta sem történt semmi.

Megkérdeztük a szegedi ön­kormányzatot, hogy a csapadékvíz-elvezetési projekt má­­sodik ütemében szerepel-­­e az az utca. Válaszukból kiderült: jelenleg nincs erre vonatkozó terv.

– A megoldás a teljes utcaszakaszon történő felszíni csapadékvíz-elvezetés kiépítése, amelyre a pályázati lehetőségeket figyelemmel kísérjük. Az önkormányzat minden év­­ben saját forrást is biztosít a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására, ezt a helyszínt szerepeltetni fogjuk a megoldandó feladatok között – ígérték lapunkhoz eljuttatott közle­ményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!