Az időjárás miatt nem jutottak fel a Dhaulagiri csúcsára

2019.10.16. 16:46

Éva és Angelika nem akarta kockáztatni sem a saját, sem a serpák életét

Kerekes Éva makói hegymászó és társa, Herczeg Angelika a világ 7. legmagasabb csúcsát, a 8167 méter magas Dhaulagiri megmászását tervezték. A csúcsmászás azonban elmaradt, mert az időjárás közbeszólt.

Kovács Erika

A Makó-zászlót minden mászásra magával viszi Éva. A FOTÓ FORRÁSA: KEREKES ÉVA

– Nagyon nehéz volt meghozni a döntést. Számos körülményt mérlegeltünk. Nem akartuk kockáztatni sem a serpák, sem a saját életünket – tudtuk meg Évától, akivel a közösségi médián keresztül váltottunk üzenetet. Éváék akkor még Kathmanduban voltak, már ké­­szültek a hazajövetelre.

A lavina vitt mindent

– A 6500 méter magas 2-es tá­borba érve megtudtuk, hogy aznap nagy hó esett. Már 5100 méterről is hóesésben jutottunk fel a 2-es táborba, ahol rossz hír fogadott bennünket. A 2-es és a 7100 méter magasságban lévő 3-as tábor közötti szakaszon ugyanis a kihelyezett fix kötelek egy részét lavina sodorta el. Emiatt október 1-jén a 7summit Group kötélépítő csapat kölcsönkérte a mászóserpáinkat, hogy segítsenek helyreállítani a köteleket. Egynapos csúszásba kerültünk. Egyébként akkor nem is tudtunk volna továbbhaladni, mivel nem volt megfelelő terepünk a mozgásra. Ezért azt terveztük, hogy október 2-án reggel indulunk az alsó 3-as táborba, onnan néhány órányi pihenés után pedig a csúcs felé. Reggel azonban kiderült, hogy a 3-as tábor fölötti kötelezés még sehogy sem áll, ráadásul nagy erejű szélre és havazásra kell számítanunk – mesélte Éva.

A Makó-zászlót minden mászásra magával viszi Éva. A FOTÓ FORRÁSA: KEREKES ÉVA

Menni vagy maradni?

Éva elmondta, latolgatták az esélyeiket, hogy belevágjanak-e, vagy maradjanak. Csakhogy egyik sem volt opció. Az említett körülmények miatt a mászás nagyon veszélyes lett volna. Ma­­radni sem maradhattak, mivel a felvitt élelmiszerük és a gázpalackjuk is kevés volt.

– Kénytelenek voltunk az ereszkedés mellett dönteni. A hegyen láttuk, hogy a 3-as táborban lévők közül sokan ugyanígy tettek. Csak néhány gyakorlott hegymászó vállalkozott a folytatásra. Olyanok, akiknek 8000 méter felett ez már a 8–12. expedíciójuk. A döntés előtti pillanatban, otthoni idő szerint hajnal 4 óra körül, még hazatelefonáltam a lányomnak, hogy a biztonság kedvééért ő is vessen egy pillantást az időjárásoldalakra, hogy mire számítsunk a következő na­­pokban. Ő is megerősítette a 7summit Grouptól kapott híreket – tette hozzá.

Sírva döntöttek

– Angelikával sírva hoztuk meg a végleges döntést, hogy le­­ereszkedünk. Sajnos azóta sem volt megfelelő az idő, esélyünk sem volt az újrapróbálkozásra. Nagyon fáj, de jó döntést hoztunk – közölte.

Évától megtudtuk, nem tettek le arról, hogy a 8167 méteres Dhaulagirit megmásszák, de ez nagyban függ majd a pénzügyi lehetőségeiktől. A két hegymászónő ma érkezik haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!