Írásbeli fokozatok: bizonyító erejű magánokirattól a közjegyzői szerződésig

2019.11.11. 14:33

Ezekre figyeljen oda, ha bérbe adja lakását

Sorozatunkban a lakáskiadással kapcsolatban vártuk olvasóink kérdéseit. A fogyasztóvédelmi szakértők válaszából kiderült, a „sima” szerződésnél erősebb és gyorsabban végrehajtható a közjegyző előtt kötött.

K. A.

Lakáskiadásnál is igaz, a szó elszáll, az írás megmarad. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

– Először döntöttem úgy, hogy kiadom a lakásomat, készítettem egy szerződést, de nem tudom, ez elegendő-e.

– A lakásbérleti szerződést a törvény alapján írásba kell foglalni. Alapvetően „két tanú” vagy ügyvédi ellenjegyzés nem szükséges, de megkönnyíti a bizonyítást egy későbbi jogvitában. Ettől ugyanis teljes bizonyító erejű magánokirat lesz a szerződés, vagyis az abban foglaltakat valósnak fogadja el a bíróság, hatóság. A jogilag legbiztosabb megoldás a közjegyzői okiratba foglalás. Utóbbinak két nagy előnye van: a meg nem fizetett bérleti díj nagyon rövid idő alatt behajtható, a lakás pedig akár 3 hónapon belül is kiüríthető – ez összehasonlíthatatlanul rövidebb a peres eljárásnál, amely egy évig is lehúzódhat. Az ebben leírt végrehajtási záradéknak köszönhetően a felmondás közvetlen és nagyon gyors, ám fontos, hogy mind a felszólítást, mind a felmondást közjegyző előtt kell intézni.

Lakáskiadásnál is igaz, a szó elszáll, az írás megmarad. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

– Néhány hónapja kiadom a bútorozott lakásomat, és nemrég a bérlő jelezte, hogy a mosógép elromlott. Kicseréltem, mert javíthatatlan volt. Tényleg az én kötelességet ezt megtenni?

– Ha az ingatlant bútorozottan, a gépekkel együtt adták ki, és valamelyik a rendeltetésszerű használat közben elromlott, a tulajdonos köteles azt megjavíttatni vagy pótolni. Ilyen esetben bizonyul hasznosnak a szerződésben leírt lista a bútorokról, gépekről és azok állapotáról. Javasolt, hogy már ebben határozzák meg, hogy a meghibásodott készülékek javítása, cseréje miként történik.

Ám amennyiben a bérlő vagy a vele együtt lakók kárt okoznak akár a lakásban, akár a berendezésben, akkor követelhető a keletkezett hiba kijavítása vagy a kár pénzbeni megtérítése.

JÁRT MÁR PÓRUL TERMÉKBEMUTATÓVAL?

A törvény jelentős szigorítása után egyre kevesebb a rászedős termékbemutató, de még mindig előfordul, hogy vásárlással egybekötött rendezvényeken a szervező cégek előnytelen (hitel)szerződést is köttettek a zömmel idősebb emberekkel. Kifejezetten egészségmegőrző céllal hirdetik újabban a bemutatókat, ezek az emberek nem szakértők, gyakran fenyegetéssel veszik rá az embereket a vásárlásra. Jelenleg is számos eljárás van folyamatban hasonló esetek miatt. Járt már pórul Ön vagy ismerőse, családtagja? Ossza meg velünk panaszát, mi pedig megkérdezzük fogyasztóvédelmi szakértőinket. Sorozatunk partnere a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda – leveleiket a [email protected] címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!