90 helyett 40 a korlát

2019.10.02. 12:28

Félgőzzel lehet csak haladni az épülő kerékpárút miatt

Szabályosan csak negyvennel szabad döcögni egy hosszú szakaszon Sándorfalva és Ópusztaszer között az épülő kerékpárút miatt. Eredetileg 3 kilométeres szakaszt érintett a korlátozás, érdeklődésünk után egy részén befordították a táblákat. A szabályokat természetesen senki nem tartja be.

T. K.

Három kilométer hosszan vezettek be Sándorfalva és Ópusztaszer között sebességkorlátozást: ahol normál helyzetben 90-nel lehetne közlekedni, hetek óta 40-es táblaerdő és előzni tilos jelzés borzolja az autósok idegeit. A szabályt, miszerint az eredetileg megengedettnél kevesebb mint fele sebességgel lehet csak hajtani, és például az itt gyakran előforduló traktorokat se lehet megelőzni, nyilvánvalóan senki nem tartja be. A sok nyílegyenes szakaszt tartalmazó útvonalon ráadásul, amely tökéletesen be­­látható, egy pár száz méteres részt leszámítva gyakorlatilag nem zajlik aktív munkavégzés, a mellette épülő kerékpárút miatt mégis a teljes érintett szakaszt kitáblázták.

Kovács Beáta, a kerékpár­utat építtető konzorciumot ve­­zető Csongrád Megyei Köz­gyű­lés alelnöke lapunknak el­mondta, a Sándorfalva és Dóc közötti szakaszon humuszleszedés, töltésépítés, valamint a kerékpárút pályaszerkezetének kialakítása zajlik.

– A sebességkorlátozás a ke­­rékpárút-építés ideiglenes forgalomszabályozási terveinek és a Magyar Közút NZrt. által az ideiglenes forgalomterelési munkákhoz kiadott közútkezelői hozzájárulásokban előírt feltételeknek megfelelően van érvényben. A közutakon folyó munkákra vonatkozó útügyi műszaki előírás alapján sebességkorlátozást és előzési tilalmat kell alkalmazni, amennyiben a munkaterület érinti az út menti árkot és az útpadkát. Ezek az előírások a közúti közlekedés biztonsága érdekében szigorúak, a kivitelezés során ezektől nem lehet eltérni – hangsúlyozta.

Megkérdeztük a rendőrséget is, jellemző-e, hogy a sebességet ennyire visszafogó útszaka­szokon is betartatják a szabályos közlekedést.

A Csongrád Megyei Rend­őr-Főkapitányság kommunikációs osztályán elmondták, a Sándorfalvi úton több helyen is ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását – ez vonatkozik az építkezéssel érintett útszakaszra is. Megjegyezték: az előzni tilos tábla hatálya alatt kerékpárt, motorkerékpárt, segédmotoros kerékpárt, valamint állati erővel vont járművet és kézikocsit meg lehet előzni.

A KRESZ engedékenysége mel­­lett annyi könnyítés még történt, hogy érdeklődésünk után az érintett szakasz egyik ré­­szén a táblákat befordították, vagyis lényegesen lerövidült az a szakasz, ahol idegtépően lassan lehet csak közlekedni. A helyzet egyébként lesz még bonyolultabb is: a burkolatjelfestések idejére, illetve a köz­utat érintő fakivágások, anyagmozgatások idejére rövid ideig tartó félpályás útlezárásokra is szükség lehet majd. Amennyiben pedig az útpadkán munkagödör van, ott a sebességkorlátozást folyamatosan fenn kell majd tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!