ÁSZ-vizsgálat az épülő szegedi uszoda kapcsán

2019.09.26. 16:13

Fidesz: Botka László azonnal fejezze be a gyanús pénzügyi manővereket!

Megengedhetetlen, hogy valaki a szegediek pénzével felelőtlenül hazardírozzon, áll a szegedi Fidesz közleményében.

Az épülő sportuszoda jelenlegi állapota az Etelka soron. Fotó: Karnok Csaba Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A gyanús, szabálytalan pénzügyi manőverek befejezésére szólítja fel Botka Lászlót a szegedi Fidesz. Közleményükben azt írják: a polgármester ne trükközzön a városlakók pénzével. Szerintük a Modern Városok Program történetében példátlan, hogy egy nagyváros ellen az Állami Számvevőszék vizsgálatot indíthat. Azt írják: a törvényeket az arrogáns Botka Lászlónak is be kell tartania. A közleményük azzal zárul, hogy október 13. után olyan felelős városvezetésre van szükség, amelyik betartja a törvényeket és pénzügyileg támadhatatlan. A kormánypárt ezért felszólítja a polgármestert, hogy a kormánnyal folytatott kioktató levelezgetés helyett, a választásokig képviselje Szeged ügyeit úgy, ahogy a városlakók megérdemlik, és ahogy azt a jogszabályok előírják.

A Miniszterelnökség a fedett uszoda építése kapcsán kezdeményezett vizsgálatot az Állami Számvevőszéknél, mert a Botka László vezette önkormányzat a kötelező elszámolást a jogszabályi előírások és az ismételt felszólítás ellenére sem küldte meg. A Miniszterelnökség emellett arra is felszólította a várost, hogy az uszodaépítésre kapott támogatást – egy jogszabályváltozásra tekintettel – tegye át a kereskedelmi számlájáról a Magyar Államkincstárnál vezetett számlára. A szegedi önkormányzat részleges beismerő vallomással felérő közleményben reagált erre, amiben azt írták: az állami támogatást a kormány kérésének megfelelően átutalják a Magyar Államkincstárnál elkülönített számlájára.

A teljes közlemény

„Felszólítjuk Botka Lászlót, hogy fejezze be a gyanús, szabálytalan pénzügyi manővereket, és ne trükközzön a szegediek pénzével, amit a

szegediek a kormánytól kaptak.

Megengedhetetlen, hogy valaki a szegediek pénzével felelőtlenül hazardírozzon. Példátlan a Modern Városok Program eddigi történetében, hogy egy nagyváros trükközik a támogatással, és emiatt az Állami Számvevőszék is vizsgálatba kezd.

A törvényeket az arrogáns Botka Lászlónak is be kell tartania. A pénzügyi fegyelem mindenkire vonatkozik: ha a boltosnak nyugtát kell adnia, akkor a polgármesternek is el kell tudnia számolnia időben a kormányzati támogatásokkal.

A polgármester magatartása többszörösen is álnok: miközben folyamatosan támadja a kormányt, a kormány által utalt pénzből ügyeskedik, ráadásul azt a látszatot kelti, mintha ő finanszírozná az uszoda építését – közben a támogatást egyetlen alkalommal sem köszönte meg sem a kormánynak, sem a szegedieknek.

Október 13. után felelős városvezetésre van szükség, amelyik betartja a törvényeket, betartja a szabályokat és pénzügyileg támadhatatlan. Olyan városvezetés kell október 13. után, amely nem keres kiskapukat, és átlátható pénzügyi helyzetet teremt. Szégyen, hogy Szeged az első város, amit az ÁSZ a Modern Városok programon belül szabálytalan pénzügyi trükközés miatt vizsgál.

Felszólítjuk Botka Lászlót, hogy a kormánnyal folytatott kioktató és dölyfös levelezgetés helyett a választásokig képviselje városunk ügyeit úgy, ahogy a szegediek megérdemlik, és ahogyan azt a törvény előírja!”

Kiadta: A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szegedi szervezete

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!