Már két leány csapatuk is van

2019.09.29. 08:07

Folytatjuk a futballtúrát: Balástyán megduplázták a létszámot, és mindig vannak terveik

Folytatjuk Csongrád megyei futballtúránkat, ezúttal Balástyára látogattunk. A megye- kettes felnőttcsapattal rendelkező klub utánpótlásának létszáma az elmúlt öt évben megduplázódott, folyton terveket szőnek a fejlődésről.

Papós Tamás

Balástya 2019.09.24. futbbal túra. Balástyai labdarúgó utánpótlás edzés fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

 

– Ma négy új lány jött edzésre! – ezzel fogadták Fodor Tamást, a balástyai futballklub elnökét, amikor elsétáltunk vele a centerpálya szélére. Fodor na­­gyon örült a hírnek, meg is jegyezte: sok mindenre nagyon büszkék az elmúlt évekből, de a leány együttesekre a leginkább. A többes szám nem elírás: Balástya már két leány csapattal rendelkezik. Természetesen van átfedés a keretek között, de egy keret már kevés lenne. Minden csapatot figyelembe véve 140 fő jár rendszeresen edzésre, velük pedig összesen 8 edző foglalkozik.

Túlteljesítenek

– Az elmúlt öt évben megdupláztuk a létszámot – nyilatkozta Fodor Tamás.

– A centerpályán kí­­vül van egy 30×60 méteres ed­­zőpályánk, egy műfüves pá­­lyánk és egy 25×25 méteres terület a legkisebbeknek, ahol olykor az MLSZ-nél is bevezetett Funino-módszert alkalmazzuk, egyszerre négy kapura törő futballal. Van egy 150 fős mobil lelátónk, öntözőrendszerünk, világításunk és digitális eredményjelzőnk, most pedig kisbusszal növeltük a lehetőségeinket. Mindig a fejlődésre koncentrálunk, például a klubhelyiség tetőterét is beépítenénk – sorolta a fiatal és ambiciózus klubelnök.

Kérdés, hogy mindez elegendő-e ennyi gyerek esetén.

 

– Most már túlteljesítjük a lehetőségeinket, kezdjük ki­nőni a helyet. Ha belegondolok, hogy a 2008-as megyeegyes bajnoki cím után milyen utat járt be a klub. Volt, hogy egyetlen trénerünk volt, Vén László személyében, aki rengeteget tett azért, hogy újra felvirágozzon az egyesület. Ő rakta le az alapokat a szervezői munkájával, UEFA B licences szakemberként példát mutatva. Létszámban már nem nagyon tudunk fejlődni, de szakmailag igen. Most a nyolc trénerünkből háromnak van edzői végzettsé­­ge, ezt a számot sze­­retnénk legalább ötre emelni a képzéseken való részvétellel.

Lelkesek maradtak

A balástyai mentalitásról so­katmondó történetet mesélt a szakember.

– Az első leány csapatunk első bajnoki meccse a lehető legrosszabb körülmények kö­­zött zajlott. Szakadó esőben, erős ellenféllel. Rengeteg gólt kaptak a lányok, borzalmas élmény lehetett számukra. Mondtam nekik, hogy ezek után megértem, ha sportágat váltanak. Nem tették, azóta is lelkesen járnak edzésre, és meccseket nyernek – büszkélkedett Fodor, majd elárulta: a közösségépítés jegyében nemrég felevenítették a sportbál hagyományát, illetve minden évben rendeznek futballkarácsonyt, rengeteg ajándékkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!