Önkormányzati választás 2019

2019.09.24. 10:50

Grezsa István visszaállítaná az idősek 10000 forintos karácsonyi utalványát

A Kovács-Küry Időskorúak Otthona előtt tartott sajtótájékoztatón ismertette szociális programját Grezsa István, hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Megválasztása esetén az idősek otthona felújítását, Szikáncson óvoda, Újvároson bölcsőde építését tervezi.

Kovács Erika

Grezsa István sajtótájékoztatója a hódmezővásárhelyi idősek otthonánál. Fotó: Kovács Erika

- Hódmezővásárhely szociális programját meg kell újítani. 2008-ban, a gazdasági válság idején több nem kötelező szociális szolgáltatást kellett megszüntetnünk. Ezek újraindításával is foglalkozni kell a következő öt évben – mondta Grezsa István, aki szerint az idősek otthona is teljes körű felújításra szorul.

Városgondnoki szolgálatot szervezne

- Nyertünk a TOP pályázaton 600 millió forintot az épület energetikai felújítására, amit tavasszal az önkormányzat 105 millió forinttal egészített ki. Sajnos a közbeszerzésekre egy vállalkozó sem jelentkezett. Egyre égetőbb a pályázat megvalósítása. Ez azonban nem lesz elég. A szociális otthon teljes felújítására van szükség.

Grezsa István vissza kívánja állítani a 70 év felettiek 10 ezer forintos karácsonyi ajándékutalványát. Azt is megvizsgálja, hogy a húsvét előtti időszakban is megvalósítható-e ugyanez a gesztus.

Grezsa István szociális programjában kiemelt szerepet kap az időskorúak ellátása, segítése. Fotó: Kovács Erika

- Hódmezővásárhely lakossága is öregszik. A lakosok mintegy 10 százaléka, több mint 5300-an, 70 év felettiek. A külterületeken pedig 600 ingatlanban több mint 200 olyan 60 év feletti vásárhelyi lakos él, akik számára újra kell szervezni a szociális ellátó szolgálatot – emelte ki. Hozzátette, a tanyagondnoki szolgálat mintájára városgondnoki szolgálatot szerveznének. Az új rendszerben számít a karitatív szervezetek és egyházak segítségére is.

Újraindítaná a szikáncsi óvodát

Grezsa István programjában a szikáncsi óvoda újraindítása is szerepel. Újvároson pedig 1, vagy 2 csoportos bölcsődét építene. A rendkívüli élethelyzetbe került vásárhelyiek támogatására segélyalapot hozna létre.

- Sokan kérdezik, honnan lesz a programomra forrás? Nem győzöm hangsúlyozni, olyan ígéretet, amely felelőtlen pénzügyi kötelezettség-vállalással jár, még rövid távú politikai haszonszerzés érdekében sem vagyok hajlandó tenni.

- Ha helyre tudjuk állítani a város és a kormányzat közötti kiegyensúlyozott kapcsolatot, akkor a források megszerezhetők.

Méltó körülmények az idősek otthonában

A sajtótájékoztatón részt vett Bálint Gabriella, a Kovács-Küry Idősek Otthona főigazgatója, önkormányzati képviselő, képviselő-jelölt is. Kiemelte, az energetikai beruházás a kazánház felújítását, nyílászáró-cserét, szigetelést, mozgáskorlátozotti szociális helyiségek kialakítását tenné lehetővé. Megerősítette, a 200 férőhelyes otthon teljes megújulására van szükség.

- Lakóink végigdolgozták az életüket, sokuk súlyos betegségekkel küszködik. Megérdemlik, hogy XXI. századi, méltó körülmények között gondoskodjunk

Korábban írtuk:

- Ennek két oka is van. Az önkormányzatok a saját bevételeik terhére lehetőséget kaptak a szélesebb körű szociális támogatásra, másrészt a 2008-as gazdasági válság időszakában több nem kötelező szolgáltatást szüntettünk meg, amelyek újraindításával mindenképpen foglalkozni kell a következő öt évben – vetítette előre.

Grezsa István hangsúlyozta, a Kovács-Küry Időskorúak Otthona elhasználódott, felújításra szorul. Nyert ugyan a város 600 millió forintos forrást, amelyhez a közgyűlés további 105 millió forintot biztosított, de a közbeszerzésekre nem jelentkeztek vállalkozók. És az energetikai felújítás nem elegendő, teljes körű felújításra van szükség.

Grezsa István szólt arról is, hogy vissza állítaná az idősek 10000 forintos karácsonyi ajándékutalványát. Újraszervezné a szociális ellátószolgálatot a tanyagondnoki szolgált mintájára, város gondnoki szolgálatot hozna létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!