Hadgyakorlat

2019.09.25. 17:03

Gyakorlattal ünnepelt a víztisztító század Szentesen – fotók

Lehet, mondani, hogy nem unatkozik a század: volt, hogy 160 település csaknem félmillió lakosának vízellátásában vettek részt.

M.A.

Nem unatkozik a század: volt, hogy 160 település csaknem félmillió lakosának vízellátásában vettek rész. Fotó: Majzik Attila

Tizenöt éve működik az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító százada. A kerek évfordulót egy harcászati gyakorlattal ünnepelték a „Szentesi Fokos 2019” gyakorlat második fázisában.

A mai napig nemzetközi szinten is egyedülálló képességekkel rendelkező alegység az elmúlt tizenöt évben megannyi megmérettetésen ment keresztül, amelyet sikeresen leküzdve mindig tovább öregbítette saját, és a Magyar Honvédség hírnevét.

 

Az évek során a század állománya ugyan megváltozott, de az alapító tagok közül tizenhárman még a mai napig is ott szolgálnak, és aktívan járulnak hozzá a mindennapi élethez – köztük Palócz-Király Róbert főtörzsőrmester is.

– Dolgoztunk már Csehországban, Németországban és Hollandiában is, de az egyik legnagyobb kihívás a 2006-ban a Zöldfoki-szigeteken tartott „Steadfast Jaguar” NATO hadgyakorlatokat volt. Egy kopár, vulkanikus szigeten jártunk, ahol a fű sem nő, nincs sem állat, sem növény. Ott egy szakasznyi erővel napi több mint 200 ezer liter ivóvizet szolgáltattunk a csaknem 6500 szövetséges katona számára. Az óceánpartra települtünk, abból vettük a vizet, aminek nagyon magas a sótartalma, meg is terhelte a gépeket. Jó ebben a században szolgálni, mert mi tudjuk biztosítani az embereknek az egyik legszükségesebbet. Jó érzés, ha valakin tudunk segíteni a bajban – összegzett a főtörzsőrmester.

A század eddig végzett munkáját Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka emléktárggyal köszönte meg, valamint emléklapot adományozott a század állományába tartozó alapító tagok részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!