Mórahalmi mentőállomás

2019.09.18. 16:46

Gyermekmentő műszereket kapott a mentőállomás

Csongrád megyéből egyedül a mórahalmi mentőállomás nyert azon a műszerbeszerzési pályázaton, amelyet gyermekek gyógyításának segítésére írtak ki. Közel egymillió forint értékben kapnak eszközöket, amelyek várhatóan októberben érkeznek meg.

T. K.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Húszmillió forint összértékben kapott a mindennapi gyógyításhoz, illetve az életmentéshez szükséges műszereket a K&H gyógyvarázs pályázatán 13 település. Csongrád megyéből a mórahalmi mentőállomás nyert: közel egymillió forintnyi, a gyermekek ellátásához szükséges eszközöket kapnak hamarosan.

– A Baja és Szeged közötti 55-ös úton gyakoriak a közlekedési balesetek, ezekhez rendszeresen Mórahalomról érkezik a segítség – mondta el Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi regionális mentőszervezetének kommunikációs munkatársa. – Időnként gyermekek is vannak a sérültek között, az ő mentésünknél pedig nagy előnyt jelent, ha testméretüknek megfelelő, speciális eszközök is rendelkezésre állnak. Ebben jelentett segítséget ez a pályázat – tette hozzá.

A mórahalmiak kapnak például egy gyermekek méreteinek megfelelő gerinchordágyat. Az extra kicsi medencerögzítő, amely szintén lesz a csomagban, fájdalom- és vérzéscsillapításra is alkalmas medence- vagy ­combcsonttörötteknél. A kis- és nagy gyermekeknek felszerelt sürgősségi táska ugyancsak azt a célt szolgálja majd, hogy a lélegeztetőmaszktól a törésrögzítő eszközökig mindenben álljon olyan rendelkezésre, amely leginkább megfelel a sérült fiatalok testméreteinek.

– A kollégák kértek és kapnak egy vákuummatracot is. Ez minden mentőautóban van, felnőtteknél is használható, hiszen felveszi a test formáját. Hordágyon szállításkor sokkal biztonságosabb, ha ezt is használjuk, mert mozdulatlanul tartja a sérültet. Mivel azonban könnyen sérül, mindig jó, ha van belőle tartalék – mondta el Hangai József. A mórahalmiak mindezeken túl kapnak egy úgynevezett IO-fúrót is gyermektűkészlettel. Ezt abban az esetben használják, ha nem tudnak vénát biztosítani. – Mivel a vénába adható folyadékot csontvelőbe is lehet juttatni, kritikus állapotú betegeknél, ha az első vénabiztosítás sikertelen, ezt a módszert alkalmazzuk.

A műszerek októberben érkeznek meg a mentőállomásra.

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!