Könyvadomány

2019.10.09. 20:17

Könyvadomány határon túli gyerekeknek

A hónapok óta tartó akció eredményeként több mint 500 könyvet sikerült összegyűjteni, amelyeket ünnepélyes keretek között szerdán délután a Csongrád Megyei Kormányhivatalban adtak át a 94 határon túli és anyaországi civil szervezetet tömörítő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének.

Kozma Rita

Könyvadomány átadása határon túli gyerekeknek a Csongrád Megyei Kormányhivatalban. Fotó: Török János

Fotó: Frank Yvette [email protected]

A külhoni magyar gyermekek éve alkalmából könyvgyűjtést szerveztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai, amelyhez a Mátrix és a Karitáció Alapítvány, valamint magányszemélyek is csatlakoztak. A hónapok óta tartó akció eredményeként több mint 500 könyvet sikerült összegyűjteni, amelyeket ünnepélyes keretek között szerdán délután a Csongrád Megyei Kormányhivatalban adtak át a 94 határon túli és anyaországi civil szervezetet tömörítő Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének.

Könyvadomány átadása határon túli gyerekeknek a Csongrád Megyei Kormányhivatalban. Fotó: Török János

Az átadón Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, bíznak benne, hogy a mesekönyvekből, verseskötetekből és ismeretterjesztő kiadványokból álló adománycsomag segít orvosolni azt a hátrányt, amely a határon túli magyar gyerekeket a kisebbségi lét miatt éri. – Sokadjára mutatjuk meg, hogy ez a hivatal emberarcú, és képesek vagyunk az állami feladatok ellátásán túl fontos ügyek mellé állni – mondta a kormánymegbízott.

A gyűjtés ötlete Ács Ibolya nevéhez fűződik, aki maga is határon túli gyerekként nőtt fel, így személyes tapasztalatból tudja, hogy a kisebbségben élő gyerekek számára milyen fontosak az anyanyelvű kiadványok.

Fotó: Török János

Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke a külhoni családok és gyermekek nevében is köszönetet mondott az adományokért, elmondta, hogy a könyvek olyan határon túli közösségekhez kerülnek majd, ahol a tudásszomj ugyan megvan, csak sokszor nincs mivel csillapítani. Az átadóra meghívtak délvidéki fiatalokat is Hajdújárásról, Zentáról és Királyhalmáról, akik táncos-zenés műsorukkal színesítették a programot. Az átadót követően előadások hangzottak el, amelyekben beszámoltak a családszervezetek közti összefogásról, külön kitérve a délvidéki és a Csongrád megyei szervezetek munkájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!