Kormánypárti és ellenzéki jelöltek és családtagjaik személyes adatait is lekérdezték

2019.11.07. 12:17

Adatbotrány a vásárhelyi városházán

Személyes adatokkal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a vásárhelyi önkormányzat. Elhangzott, több mint ezer polgár adatait kérdezték le egy városházi dolgozó azonosítójával, aki azóta már nem a hivatal munkatársa.

Kovács Erika

Adatbotrány a vásárhelyi városházán - sajtótájékoztató. Fotó: Kovács Erika

– Az elmúlt hetekben újabb informatikai incidensre, személyes adatokkal való visszaélésre került sor a vásárhelyi polgármesteri hivatalban – ezt sajtótájékoztatón jelentette be Márki-Zay Péter. Kiemelte, az elmúlt másfél évben többféle informatikai visszaélésre került sor. – A mostani adatvédelmi incidensben kormánypárti és ellenzéki politikai jelöltek és hozzátartozóik az érintettek – mondta Márki-Zay Péter.

Mivel belső iratok kerültek ki a közösségi oldalakra, átvizsgálták a hivatal levelezését. Tiltott továbbításokat találtak. Majd kiderült, a helyi lakosok adataiban ezer fölötti adatlekérdezésre került sor. Az érintetteket tájékoztatják a történtekről. Az incidenst a megfelelő hivataloknál is jelezték. A rendőrségen ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

Adatbotrány a vásárhelyi városházán – sajtótájékoztató. Fotó: Kovács Erika

A sajtótájékoztatóra a Fidesz Hódmezővásárhelyi Szervezete közleményben reagált.

– Márki-Zay Péter nyilvánosan beismerte, hogy az általa vezetett hivatalban olyan súlyos jogszabálysértések történnek, amelyek veszélybe sodorják a vásárhelyi polgárok biztonságát – írták. Felhívták a figyelmet, Márki-Zay Péter a közbeszerzési jogszabályokat megkerülve, törvénytelenül kötött szerződést a sajtótájékoztatón felszólaló Kalotai Balázzsal, amiért 13 milliós bírságot fizetett a város. Azt feltételezik, hogy a visszaélésekhez a polgármesternek is köze volt. A Fidesz vásárhelyi szervezete a nyomozóhatóságok munkájához minden segítséget biztosít.

Korábban írtuk:

Informatikai incidens, személyes adatokkal való visszaélés történt a polármesteri hivatalban – ezt csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hangsúlyozta, ez nem egyedi eset, az elmúlt másfél évben sokféle incidens érte a városháza informatikai rendszerét. Most politikai jelöltek, ellenzékiek és kormánypártiak, valamint családtagjaik adatait kérdezték le. A városháza ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!