Vezető hírek

2019.11.17. 07:00

Itt van az ideje vízmérők és a vízhálózat téliesítésének

A tartós téli hideg komoly károkat okozhat a fagy ellen nem védett vízmérőkben és a -hálózatban, ezért a kemény mínuszok közeledtével el kell végezni a téliesítést. Leginkább a mindössze néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérők a veszélyeztetettek – számos ilyen van a kiskertekben és a családi házaknál.

K. A.

Tönkrement, szétfagyott vízórák. FOTÓ: FRANK YVETTE

– Ahhoz, hogy tavasszal ne érjen meglepetés bennünket, példá­­ul egy csőtörés miatti magas számla érkezésével, érdemes megelőzni a csövek és a vízmérők szétfagyását – figyelmeztet Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs ve­­zetője.

Ha sérült, vagy hiányzik a vízóraakna fedlapja, nem úszhatjuk meg annak javítását, cseréjét vagy pótlását. Érdemes meggyőződni arról is, hogy jól záródik-e az akna fedele. Az utóbbit, illetve a vízmérőt szigetelhetjük hungarocellel, pléddel vagy akár kartondobozdarabokkal is.

Tönkrement, szétfagyott vízórák. FOTÓ: FRANK YVETTE

Fontos, hogy télen többször nézzük meg, nincs-e víz az ak­nában, és ellenőrizzük, hogy a fedele is jól záródjon. De ne csak a kerti aknákra figyeljünk, a pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, -vezetékek is veszélyben vannak. A pinceablak épsége, szigetelése is sokat segít abban, hogy megússzuk a fagykárt, egy nyitva hagyott vagy kitört üvegű ablak is elég a bajhoz.

A télen nem használt ingatlan rendszeres időközönkénti el­­lenőrzése is erősen javallott, ha későn vesszük észre a bajt, nagyon sok víz el tud folyni, amikor kienged a vezeték és az óra. Ha a legnagyobb gondosság mellett is lefagyott a vízmérő – aminek azért kicsi az esélye –, azt több „jelből” is megtudhatjuk. Gyanakodjunk, ha nem forog a vízmérő, amikor megnyitjuk a csapot, az pedig nagyon árulkodó, ha szilánkokra tört az üveg az óralapon, illetve eldeformálódott a számlálószerkezet. A fagyás jele lehet az is, ha nem, vagy csak alig jön víz a megnyitott csapból.

Évente országosan több tíz­ezer mérő fagy el és sok millió liter víz veszik kárba. A tönkrement vízmérőóra cseréje és az elfolyt víz költsége természetesen a felhasználót terheli.

– A legutóbbi tél viszonylag enyhe volt, csupán 24 mérő fa­­gyott el működési területünkön, 2018-ban összesen 43-at cseréltünk emiatt, előtte télen viszont 450 elfagyás is történt – tudtuk meg Balaton Krisztinától. A víz­mű kommunikációs vezetője hangsúlyozta, úgy látják, a la­kosság évről évre jobban odafigyel a téliesítésre, a vízmérő és a vezetékrendszer megóvására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!