Helyi és szezonális termékeket érdemes vásárolni

2021.04.27. 11:45

Járjunk piacra – mondják a szakemberek

A helyben megtermelt, keveset utaztatott és raktározott zöldség és gyümölcs minőségibb táplálék, ezek fogyasztásával a bolygónkat és egészségünket is óvjuk. De ugyanez igaz az ökogazdálkodásból származó szárnyasok és egyéb állatok tejére, tojására. A dietetikus szerint jobb helyit nyersen venni és abból főzni, mint a kész ételt beszerezni sok adalékanyaggal dúsítva.

Kiss Anna

A helyben megtermelt növények sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaznak. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Április 22-én, múlt hét csütörtökön ünnepeltük a Föld napját, amikor is ismét előkerült az a téma, hogy mennyire fontos lenne a környezettudatos életmód a bolygónk védelme érdekében. Ennek az életmódnak a részének kell lennie a természettudatos étkezésnek is, amellyel az egészségünket is óvjuk. Nem kifejezetten a húsmentes táplálkozásról van szó, bár a dietetikusok szerint célszerűbb lenne kevesebb húst és sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk.

60 kilométeres diéta

Szabó Adrienn dietetikus a közelmúltban egy online elő­adáson beszélt arról, hogy egyre több diéta válik divatossá, köztük a 60 kilométeres diéta is, melynek lényege, hogy

a táplálék, amelyet elfogyasztunk, ne érkezzen messzebbről, mint 60 kilométer.

A szakember szerint ez azért jó, mert így nem veszítenek ásványianyag-tartalmukból. Elmondta, hazánkba átlagosan 1500 kilométert utaznak külföldről a zöldségek és gyümölcsök, azonban mire ezek a szüretről eljutnak ide, többször raktározzák, szállítják, mozgatják őket, majd még a vásárlás után is tároljuk otthon, eközben pedig veszítenek minőségükből, tehát kevesebb jótékony anyag jut be a szervezetünkbe.

Ne terheljük túl a Földet

A szakember szerint ezért érdemes a szezonalitásra törekedni, és ne akarjunk egész évben málnát, epret vagy szilvát enni, mert télen vagy kora tavasszal ezek szinte csak külföldről érkeznek a multik polcaira, tehát sokat utaznak, vagy hazai termesztésük rengeteg káros­anyag-kibocsátással jár, ami szintén nem tesz jót az egészségnek. Tehát ne terheljük túl a földet, törekedjünk a természetes érés figyelembevételére, a szezonális, antioxidánsban és tápanyagban gazdag növényeket pedig a kistermelőktől vegyük. Miért? Mert a közelben megtermő, helyi gazdálkodásból származó zöldségben és gyümölcsben a növényvé­dő­szer-maradvány is kevesebb a minimális utazás miatt.

A dietetikus beszélt arról is, hogy naponta találkoznak intoleranciával küzdő személyekkel, de nem tudni pontosan, hogy azt mi idézte elő náluk, ugyanakkor a tömegesen megtermelt növények túlzott vegyszertartalma, a bennük lévő sok adalékanyag okozhat ilyen problémát.

Minőségibb táplálékok

Az ökotermények szárazanyag- és ásványiagyag-tartalmáról már Márai Géza, a Szent István Egyetem nyugdíjas címzetes egyetemi docense is készített egy összeállítást, mely szerint az ökológiai gazdálkodásból származó növényi élelmiszerek értékesebb tápláléknak tekinthetők, mert nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidánshatású komponenseket. Magasabb a C-vitamin-, vas-, magnézium-, foszfortartalmuk, és kevesebb bennük a nitrát-, a nehézfém- és növényvédőszer-maradvány is.

Márai Géza beszámolt arról is, hogy kiterjedt nemzetközi vizsgálatok szerint azt is bizonyították már, hogy az ökogazdálkodásból származó szárnyasok és egyéb állatok teje, tojása valamivel több fehérjét, szignifikánsan több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, több bennük az ómega–3 zsírsav és a konjugált linolsav (CLA), amelyek a szív és az érrendszer egészségét támogatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!