Nyelvvizsga

2019.09.18. 07:30

Jövőre kötelező lesz a nyelvvizsga a felvételihez

2020-tól legalább egy középfokú nyelvvizsga, s minimum egy emelt szintű érettségi megléte szükséges az egyetemi-főiskolai továbbtanuláshoz. Utánajártunk, milyen kurzusokkal segítik a középiskolák és a Szegedi Tudományegyetem a fiatalokat abban, hogy sikeresen vegyék az akadályokat.

Hajó Edina

Szeged, nyelvóra Kovács Katalin tanárnõvel a Tömörkény gimnáziumban

Forrás: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Egyelőre még nem tudni, hogy a felvételhez szükséges emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga miatt kevesebben jelentkeznek-e majd a felsőoktatásba, az viszont biztos, hogy az egyetemek készülnek a jövő évre. A Szegedi Tudományegyetem októbertől májusig tartó képzésein összesen 100 órában, hetente kétszer 90 perces kurzusokat indít gimnazistáknak.

– Az SZTE Junior Akadémiát pont azért hozta létre a Szegedi Tehetséggondozó Tanács felügyelete mellett az egyetem, hogy segítse a továbbtanulni szándékozó fiatalokat. Ez az egyik legfontosabb programja az új szervezetnek – mondta Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke. Megtudtuk, emelt szintű érettségire történelemből, magyarból, matematikából, biológiából, fizikából és kémiából indítanak felkészítő tanfolyamokat, amit nagy gyakorlattal rendelkező neves középiskolai tanárok és egyetemi oktatók tartanak.

Nyelvvizsgára angolból, franciából és németből készítik fel a diákokat az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet oktatóinak segítségével, ám megfelelő számú hallgató esetén más nyelvből is indítanak tanfolyamot. Badó Attila azt is elmondta, mindez természetesen pénzbe kerül, ám ha felveszik a diákot a szegedi egyetemre, akkor a teljes összeget visszakapja.

– Nagy az igény ezekre a tanfolyamokra, még meg sem hirdettük, máris sok a jelentkező. Kisebb csoportokban tanítunk majd, és hétvégi órák is lesznek – magyarázta a professzor.

Megkérdeztünk néhány gimnáziumot is, ők hogyan készítik fel diákjaikat erre. A Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium intézményvezetője, Kiss Attila azt gondolja, hogy aki akarja, az elsajátíthatja a tanóra keretein belül is a szükséges nyelvtudást a beugró középszintű nyelvvizsgához, ám természetesen, ahogy eddig is, most is indítanak nyelvvizsgára felkészítő ingyenes foglalkozásokat. Hozzátette, a továbbtanulni szándékozó tanulóiknak jelenleg kétharmada rendelkezik nyelvvizsgával. Az emelt szintű érettségire felkészítés szintén ingyenes lehetőség a diákoknak.

A Makói József Attila Gimnáziumban a végzős tanulók egyharmada szerezte már meg a középfokú nyelvvizsgát, az intézményvezető tapasztalatai szerint sokan most ősszel teszik le. Oroszné Kopányi Katalin elmondta, idén indítottak angolból és németből nyelvi kurzusokat, pont azért, hogy segítsenek diákjaiknak a sikeres nyelvvizsga megszerzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!