A katolikus hívek is testületet választanak

2019.11.14. 12:31

Képviselők helyett ezentúl tanácsadók segítik a plébános munkáját

Pitvaroson két vasárnap, a mise előtt és után lehetett szavazni a plébániai tanácsosok személyére. A választásoknak egyébként november végéig kell lezajlaniuk.

Kovács Erika

Kasuba Róbert beszélt a plébániai tanácsosok testületének választásáról. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– A mostani választástól kezdődően már nem képviselő-testületet, hanem plébániai tanácsosok testületét választanak a hívek. Ez a név jobban érzékelteti a testület funkcióját. A plébániai tanácsadók a hívek olyan csoportja, akik a döntésekben segítik a plébánost. Ebben a tekintetben kicsit az önkormányzati testületekre hasonlítanak, de kevesebb döntési jogkörük van – mondta Kasuba Róbert pitvarosi plébános.

Kasuba Róbert beszélt a plébániai tanácsosok testületének választásáról. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Náluk két vasárnap, a mise előtt és után lehetett szavazni a plébániai tanácsosok személyére. A választásoknak egyébként november végéig kell lezajlaniuk.

– A mandátum öt évre szól. A 12 tagú testület vezetője a plébános. A világi elnököt pedig titkos szavazással választják meg a tagok maguk közül. A tagok részben egyházi tisztségük alapján kerülnek be a testületbe, például a kántor, a hitoktató, az egyházi iskola igazgatója, sekrestyés. A hívek ajánlása alapján is jelöltté válhat valaki, illetve a plébános külön meghívással is kijelölhet személyeket. A plébániai tanácsosok testületének tagjai többek között csak azok a katolikus hívek lehetnek, akik tartósan az egyházközség területén élnek, vagy legalább egy éve tevékenyen részt vesznek az egyházközség életében, nincsenek kizárva a szentségek vételéből, rendezett az egyházi hozzájárulásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!