Világszínvonalú a Maty-éri Olimpiai Központ

2019.09.26. 07:53

Kormányzati forrásból korszerűsödnek a szegedi sportlétesítmények

Világszínvonalú lett a Maty-éri evezőspálya, 2021-re elkészülhet a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatának új csarnoka, valamint a SZVSE-pályán és a Hattyas soron is modern atlétikai pálya létesül.

Munkatársunktól

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Kormányzati forrásból sorra épülnek, vagy korszerűsödnek a szegedi sportlétesítmények. Hiánypótló beruházások ezek, amelyek nagyban segítik a több évtizedes lemaradás behozását Szeged sportinfrastruktúrájában. Ezelőtt a legszükségesebb beruházások is elmaradtak: például a tanuszodák, labdarúgópályák korszerűsítése vagy egy többfunkciós sportmunkacsarnok építése.

Szabadidős rendezvényekre is alkalmas a Maty-ér

Márciusban megírtuk, a világ legjobb versenypálya lehet a Maty-éri, annak felújítására ugyanis 3 milliárd forint többletforrást kapott a Szegedi Olimpiai Központ. Az augusztusi szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokság igazolta is a várakozásokat. – A nemzetközi szövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt 83 év legsikeresebb világbajnoksága volt.

A Maty-éri Olimpia Központ lelátója is megújult, a kajak-kenu vb nézői elégedettek voltak a kiszolgálással. Fotó: Karnok Csaba

Emellett rengeteg elismerést kaptunk külföldi edzőktől, versenyzőktől és itthonról is – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. Az olimpiai központ – amely a szabadidős sportolókat és a pihenni vágyókat is nyitott kapukkal várja – a mostani beruházásnak köszönhetően hosszú éveken át biztosíthat elsőrangú szolgáltatásokat, és lehet újabb világversenyek színhelye.

Új arénája lesz a Picknek

A MOL-Pick Szeged is új létesítményt kap a Felső Tisza-parton, az együttes ezzel európai színvonalú körülmények között játszhatja majd mérkőzéseit. A miniszterelnökség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tervezésre és a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás szeptember elején elindult. A több mint 8 ezer fő befogadóképességű multifunkcionális sportarénának a jelenlegi tervek szerint 2021 szeptemberére kell elkészülnie.

Két atlétikai centrum is épül

A Modern Városok programban 2,1 milliárdos kormányzati támogatás érkezik atlétikai fejlesztésre. Ebből az összegből teljes körűen felújítják a SZVSE-pályát. Jelenleg zajlik a beruházás előkészítése, készülnek a tervek, a kivitelezés várhatóan 2020 második negyedévében várható. Emellett szintén állami támogatásból építenek a Szegedi Tudományegyetem területén, a Hattyas soron egy nagyobb, korszerűbb atlétikai pályát is.

 

Beismerte a mulasztást az önkormányzat

Ahogy tegnap megírtuk, részleges beismerő vallomással felérő közleményt juttatott el lapunkhoz a szegedi önkormányzat az uszodaberuházással kapcsolatos cikkünkre reagálva. A szegedi önkormányzat közleménye azt tartalmazza: „Szeged város önkormányzata az állami támogatást a kormány kérésének megfelelően átutalja a Magyar Államkincstárnál elkülönített számlájára”, tehát lényegében elismerik, hogy ez még nem történt meg. A tájékoztató szerint egyébként az önkormányzat az új, fedett uszoda beruházás minden szakaszában törvényesen és szabályosan, a Miniszterelnökséggel teljes együttműködésben járt el és jár el a jövőben is. Szeged város önkormányzata rendszeresen és mindig határidőre küldi meg a beruházás műszaki és pénzügyi állásáról szóló beszámolót az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Miniszterelnökségnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!