Továbbra is nyomorog

2019.10.04. 11:39

Kurusáné még küzd a postával

Még mindig nem jutott dűlőre korábbi munkáltatójával, a Magyar Postával maroslelei olvasónk, Kurusa Jánosné. Ügyében a társaság már elismerte a mulasztást, ám fizetni nem akar.

Szabó Imre

A maroslelei Kurusa Jánosné. Fotó: Szabó Imre

– Hónapról hónapra egyre ne­hezebben bírom, már idegileg is teljesen tönkrementem – mondta Kurusa Jánosné, akit tegnap kerestünk fel otthonában, miután azt hallottuk: hiába vett látszólag pozitív fordulatot az ügye tavasszal, továbbra is nyo­­morog. Megírtuk, a maroslelei asszonytól a posta – a maroslelei hivatalban dolgozta le az utolsó 25 évet, előbb kézbesítőként, végül értékesítőként – megvált, egészségileg alkalmatlannak nyilvánították, és az állapota miatt más munkakört sem tudtak neki ajánlani.

Nem sikerült a korengedményes nyugdíj

Abban bízott, hogy korengedményes nyugdíjba mehet, kiderült azonban, hogy a számítás bonyolult szabályai szerint eh­­hez nincs elegendő ledolgozott éve. Így mindössze 48 ezer forintos álláskereső támogatást állapítottak meg számára, miközben új munkahelyet nem tud találni. Ez nem csoda: tönkrementek a lábai, műteni is kellett, és a válla, a keze sem mű­­ködik megfelelően.

A maroslelei Kurusa Jánosné még mindig nem látott egy fillért sem a postától. Fotó: Szabó Imre

A posta elismerte

A fordulatot Kurusáné attól re­mélte, hogy történetére lapunk cikke nyomán felfigyelt a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetének elnöke, Pfeifer Tamás. Ő az ügyet eljuttatta a Munkaügyi Felügyelőséghez, ahol kiderült, az asszony egészségromlása összefüggésbe hoz­­ható a munkájával. Az ezt igazoló határozat nyomán a posta – még tavasszal – ezt ugyancsak kénytelen volt elismerni, Kurusa Jánosné azonban azóta sem látott egy fillért sem. Pfeifer Tamás lapunkat úgy tá­jékoztatta, a posta különböző ad­­minisztratív okokra hivatkozva nem fizeti ki a határozat alapján járó táppénzkülönbözetet – ennek összege közel 100 ezer forint. Kurusáné ezen felül kérte a megrokkanása miatti pluszkiadásainak megtérítését – például a fürdőszoba átalakításának költségét, a gyógyszerek, vitaminok árát vagy a kert művelésére fogadott ember bérét, valamint 6 millió forint sé­­relemdíjat.

A fizetést elutasították

Ezek megfizetését nemrégiben utasította el egykori munkálta­tója, mondván, nem igazolta ezeket számlával. – Nem gondoltam, hogy erre szükség lesz, nincsenek számláim – mondta Kurusáné, aki többször sírva fakadt, miközben az ügy papírjait rendezgette.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket eljuttattuk a postának is. – Az ügyben a vonatkozó hatályos jogszabályok alapján egészségbiztosítási eljárás és munkajogi kártérítési eljárás van folyamatban, így a konkrét ügyről adatokat, információkat nem áll módunkban nyilvánosságra hozni – ennyit válaszolt érdeklődésünkre a posta a lapunkban tegnap megjelent cikkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!