Vezető hírek

2019.09.24. 14:33

Magukra találtak a Szabadság téri fák

Vihart kavart tavaly februárban a Szabadság téri fák csonkolása. Első ránézésre valóban drasztikusnak látszott a beavatkozás.

Kovács András

Senki nem hitte volna, de gyönyörűen kizöldültek a fák.

Fotó: FRANK YVETTE

Sokan féltek attól, hogy nyáron nem lesz majd árnyék a játszótér felett sem. Akadt, aki úgy vélte, célszerűbb lett volna kivágni azokat, és a helyükre újakat ültetni.

– A Szabadság téren lévő ja­­pán­akácok újratermelése 30-40 év. A lombkorona megkönnyítésével még lehet adni nekik tíz évet, addig célszerűbb megtartani őket, mert kiváló a sarjadzó képességük, és a nyesés nyomai nyárra eltűnnek – nyilatkozta lapunknak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Senki nem hitte volna, de gyönyörűen kizöldültek a fák. Fotó: FRANK YVETTE

Az idei nyárra tényleg kiheverték a csonkolást a fák. – Azt kell megérteni, hogy a fák egészsége és a balesetveszély csökkentése érdekében nyesünk, ezzel többletmunkát adva magunknak, mert kivágni egyszerűbb lenne. A legutóbbi vihar is igazolta, ezek a beavatkozások elkerülhetetlenek, hogy megelőzzük a tragédiát – ma­­gyarázta az igazgató.

Tény, minél idősebb, magasabb egy fa, annál több árnyékot ad, de fokozódó kockázatot jelent. A növekvő ágak egyre kevésbé képesek saját maguk megtartására, vagy ellenállni az extrém szélnyomásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!