Kakas Béla: Történelmet írtunk

2019.09.16. 07:45

Kakas Béla: Történelmet írtunk

Még soha nem volt ennyire közel a megyei önkormányzat a településekhez, mint az elmúlt öt évben – nyilatkozta lapunknak Kakas Béla. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke arra büszke, hogy a térségbe érkező uniós források 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálta.

J. Z.

A közgyűlési elnök szerint a megye az ország éléstára lehetne.

Fotó: TÖRÖK JÁNOS

– Merre tart a megye? Melyek azok az adottságok, amelyekre a jövőt alapozni lehet?

– A megye az ország éléstára lehetne. A prémium minőségű zöldséggel és gyümölccsel a nemzetközi piacokra is ki tud lépni, tehát a jövőben is az agrárium és az élelmiszer-feldolgozás lesz az egyik legfontosabb gazdasági ágazat. Közben keressük az új lehetőségeket és az új piacokat. Ilyen lehetőség például a Kárpát-medencei ipari kendertermesztés. A határ menti együttműködésben, a turizmusban, a helyi piacok és az ipari parkok fejlesztésében is nagy potenciál van. A megye befektetésösztönző stratégiáját is elkészítettük, és vezető szerepet vállaltunk a ha­­táron átnyúló pályázati rendszerben. A külkapcsolatainkat a gazdaságfejlesztésnek rendeltük alá. Egyik fontos partnerünk a kínai Shaanxi tartomány, amely az Egy övezet, egy út programhoz keres partnereket. Ez lesz a 21. szá­­zad Selyemútja, a nemzetközi kereskedelem ütőere. A lengyel Łódz vajdasággal is szoros a kapcsolatunk, és az orosz Voronyezzsel is együttműködünk.

A közgyűlési elnök szerint a megye az ország éléstára lehetne.
Fotó: TÖRÖK JÁNOS

– Mindez szemléletváltással járt együtt?

– Mi nem vállalkozunk, csak koordinálunk, segítjük a kapcsolatépítést, hiszen ma már a gazdaság állapota, a megélhetés biztosítása lett az önkormányzatok legfontosabb feladata. Egy polgármesternek együtt kell mű­­ködnie a versenyszférával. Már a falvakban is egy olyan szemléletmódot kell meghono­sítani, ami az innovációra, a menedzserszemléletre épül. A megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatai pedig hitelesítik a hazai vállalkozásokat. Megteremtettük azt a bizalmi légkört, amire a sikeres üzlet épülhet. Eddig a kultúrában és a sportban működtünk együtt a külföldi partnereinkkel, most már a gazdaságfejlesztés a cél.

– Ezért volt fontos, hogy az uniós források a gazdaságba áramoljanak?

– Az európai uniós források elosztásánál a lehetőségek és az igények harmóniáját kellett megteremtenünk. Büszkén mondhatom, hogy ez sikerült: a megyei önkormányzat koordinálásával a települések járási szinten egyeztettek egymással a fejlesztésekről. Ez az alap biztosította a zökkenőmentes és hatékony együttműködést. A települések ki­­váló terveket, pályázatokat ké­­szítettek. Óvodák, orvosi rendelők, szociális intézmények épültek és újultak meg, de nap­elemek telepítésére, középületek hőszigetelésére, kerékpárutakra is jutott forrás. Az elmúlt ciklusban összesen 260 pályázatot nyújtottak be a helyi önkormányzatok. Ha a folyamatban lé­­vők is megvalósulnak, akkor elmondhatjuk, hogy csaknem 40 milliárd forint jut a megyei fejlesztésekre, beruházásokra. Büszkén mondhatom, hogy Csongrád megye országosan az elsők között szerepel akár a fej­­lesztések időarányos teljesítését, akár a pályázatok minőségét tekintve. A fejlesztések folytatódnak: bölcsődékre és csapadékvíz-elvezetésre további milliárdok jutnak majd. A jövőképünknek is pontosan ez lehet az alapja: a polgári értékrendre, az összetartozásra, a közös gondolkodásra, a regionális szemléletmódra és a 21. század kihívásaira épülő, a fenntartható mű­­ködtetést szem előtt tartó fejlesztések adhatnak lendületet és esélyt Csongrád megyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!