Önkormányzati választás

2019.09.13. 08:30

Kövér László: Mindenkinek lehetősége volt előrelépni

Az önkormányzati választások nem az országos politikáról szólnak, október 13-án a helyieknek azt kell eldönteniük: ki a legalkalmasabb arra, hogy vezesse a települést – mondta lapunknak Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A politikus szerint munkával, becsületes hozzáállással és jó ajánlattal a választók számára minden településen megnyerhető a választás.

Gidró Kriszta

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Országjáró körutat kezdett a Fidesz, ennek első állomásán, Szegeden Kövér László házelnök arra hívta fel a figyelmet: hiába állítják az ellenzéki pártok, az önkormányzati választások nem az országos politikáról szólnak.

– Az önkormányzati választáson helyi vezetőket és képviselő-testületet kell választani. A polgároknak és a helyi közélet szereplőinek el kell dönteniük, hogy egyrészt mit várnak a saját településük leendő vezetőitől, másrészt pedig azt, hogy az eddigi vezetők hogyan teljesítettek – jelentette ki a házelnök. Hangsúlyozta: nem mindegy, hogy egy polgármester, vagy a testület milyen megközelítésben vezet egy települést.

– Ha a polgármester és a képviselők az ellenzékhez tartoznak, és átadják magukat annak a pszichózisnak, hogy ők valamiféle gerillák, partizánok egy központi kormányzat elleni harcban, akkor az nemcsak ostobaság, hanem felelőtlenség is – fogalmazott Kövér László.

Felhívta a figyelmet: az elmúlt tíz évben, különösen a második felében mindenkinek lehetősége volt egyről a kettőre lépni.

Munkával, becsületes hozzáállással megnyerhető a választás.
Fotó: TÖRÖK JÁNOS

– Azok is előreléphettek, akik egyébként nem jól kormányozták a településüket – mondta. Hozzátette, a kérdés az, hogy hova juthatott volna egy-egy város vagy falu, ha olyan vezetője lett volna, ki nem ellenséget lát a kormányban és annak minisztereiben, hanem partnert. Beszélt arról is, hogy 2006 előtt az önkormányzati térkép meglehetősen színes volt, a józanabb polgármesterek azonban pártállástól függetlenül megpróbáltak együttműködni a mindenkori kormánnyal.

Szegeddel kapcsolatban a házelnök azt mondta: az Orbán-kormány minden város vezetőjével lojális, mert nem a polgármester pártállását nézi, hanem az embereket, akik megválasztották őt. Így tehát itt is a helyieknek kell eldönteniük, hogy a 2017. januári Orbán–Botka találkozó óta sikerült-e a városnak minden akkor felmerült lehetőséget kiaknáznia.

A házelnököt kérdeztük arról is, szerinte mi lehet az oka annak, hogy Szegeden a rendszerváltás óta szinte mindig a baloldal nyer az önkormányzati választásokon. Kövér László azt mondta, vannak olyan városok is, ahol még soha nem nyert a baloldal.

– Ennek oka a történelembe vész, szociológiai állandóság van 100 évre visszanyúlóan egy-egy térség beállítódását illetően – fogalmazott Kövér László. Emlékeztetett: a nagyvárosokban mindig a baloldalnak van előnye, de ez nemcsak Magyarországon van így, hanem szerte a világon.

– Ennek okait azonban a szociológusok tudják megmagyarázni, nem a politikusok – tette hozzá. Közölte azt is, hogy ezeket a történelmileg kialakult beállítódásokat kiindulási alapként minden politikusnak számba kell vennie, ám a 2006-os és a 2010-es választásokon bebizonyosodott: nincsenek áttörhetetlen gátak, nincsenek megkövesedett struktúrák.

– Kellő munkával, becsületes hozzáállással és jó ajánlattal a választók felé, minden választás megnyerhető – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!