Feliratkoznának a turisztikai térképre

2019.09.26. 14:25

Szarmata ősfalut terveznek

A Bordány 2020 program része a turisztikai fejlesztés. Ehhez kapcsolódik az ősfalu kialakítása a település szélén. A nagyközség ezzel feliratkozhat az ország turisztikai térképére.

Arany T. János

Bordány területe már a legré­gebbi korokban lakott volt. A rómaiak idején szarmaták lakták, akik Szegedtől a Dunáig tartó településeikről élénk ke­reskedelmet folytattak Pannónia lakóival.

Ős-Bordány és szarmata falurekonstrukció

A bordányi önkormányzat már évekkel ezelőtt beadott egy pályázatot, amiből egy Ős-­­Bordány régészeti parkot és szarmata falurekonstrukci­­ót szerettek volna megvalósítani. Akkor 90 millió forintra pá­­lyáztak, de gyorsan kiderült, az összeg nem elég.

– Olyan helyi és térségi be­mutatóhelyet szerettünk volna létrehozni, amely a honfoglalás előtti, a térségben letelepedő pusztai népcsoport, a szarmaták világának rekonstruálásával mutatja be a térség természeti és kulturális örökségét, a környező táj értékeit. Egy teljes szarmata falut építenénk, földsánccal, palánkfallal, amit tanösvény egészít ki – magyarázta Tanács Gábor, Bordány polgármestere.

 

A földsánccal és vizesárokkal körbevett szarmata kori ősfaluban földbe süllyesztett lakóházak, tárolóépületek és egy kilátó is helyet kap majd. LÁTVÁNYTERV: BORDÁNYI ÖNKORMÁNYZAT

Nem volt elég a 90 millió

A képviselő-testület a magas közbeszerzési ajánlatok miatt visszaadta a TOP-on megnyert teljes pá­lyázati forrást, és a Du­­dás utca végére megálmodott turisztikai beruházás megvalósulását új, sikeres pályázathoz kötötte. A képviselők nem vállalták, hogy az eredetileg 100 százalékos támogatás mellé a dupláját kel­­lene önerőként hozzátenni az egyre növekvő építési költségek és munkadíjak miatt.

Újra pályáztak

– Lehetőség nyílt új pályázat benyújtására, amit meg is tettünk. Amennyiben maradt még támogatási keret, illetve nem sok pályázat érkezett be a források felhasználására, esély van arra, hogy a sokéves tervünk végre megvalósulhat. Bordányban kiemelt helyen szerepel a turizmusfejlesztés. Az ősfalut a szakemberek a te­­lepülés szempontjából stratégiai jelentőségű, kulcsfontosságú beruházásként említik. Bordánynak erre építve egy jól megkülönböztethető, sokoldalú turisztikai termékcsomag állhat rendelkezésére. Amennyiben a beruházást sikerül európai uniós forrásból megvalósítani, az mindenképpen sikertörténete lehet falunknak – magyarázta Tanács Gábor.

Fő látványosság a kilátó

A szarmata ősfalut a Dudás utca végén található önkormányzati területen tervezik fel­­építeni, amelynek különlegessége, hogy a fő látványosság, egy kilátó, többhektáros védett ősgyepre néz, ahol semmilyen épített környezet, még egy villanyvezeték sem zavarja a kilátást. Mint a polgármester fogalmazott, itt a föld összeér az éggel.

Nemzetközi hírnév

Nemzetközi hírnevet ad Bordánynak, hogy Dienes István régész 1955-ben itt tárta fel a híres “bordányi honfoglaló magyar asszony lószerszám-garnitúráját”, ami a leggazdagabb ilyen tárgyú lelet. Egy 55-60 évesen elhunyt, magyar nemzetségfő feleségét rejtette a magányos női sír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!