Milliókkal támogatják az energiamegtakarítást

2019.09.27. 14:32

Milliókkal támogatják az energiamegtakarítást

Akár a távfűtés-korszerűsítés költségének 50 százaléka is megnyerhető abban a kiírásban, amely a napokban indult, ám a pályázati támogatást magánszemélyek nem, csak társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik.

K. A.

Okos költségmegosztókra, radiátorcserére igényelhető támogatás. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

 

Újabb kiírással folytatódott az Otthon melege program, támogatással ösztönzik a háztartások energetikai korszerűsítését. Már lehet pályázni a társasházi távfűtéses lakások rendszereinek szabályozhatóságára – okos költségmegosztókra –, valamint a radiátorcserére.

Egyénileg nem

A keretösszeg 2 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható költségek 10 és 50 százaléka között lehet. Lakásonként maximum 350 ezer, pályázatonként pedig 75 millió forint a felső határ, részletek az nfsi.hu oldalon érhetők el.

Fontos kitétel, hogy magánszemély egyénileg nem igényelhet támogatást, e kiírásban kizárólag távfűtéssel ellátott társasházak és lakásszövetkezetek nyújthatnak be pályázatot. Valamennyi távhős lakásban szükséges költségmegosztót felszerelni, ám a fűtött közös helyiségekben ez nem kötelező, hiszen csak a lakáscélú helyiségek korszerűsítése támogatható. E logika mentén az alsó szinten található üzlet, garázs, vagy éppen orvosi rendelő felújítását sem lehet beszámítani a támogatásba.

10 százalék megtakarítás

Minimális elvárás, hogy minden érintett lakásban legalább a legnagyobb radiátorra szereljenek okos termosztatikus fejet, ugyanakkor ez nem kell minden hőleadóra. Megengedő részletkérdés, hogy ha a lakóközösség a radiátorcsere mellett dönt, nem szükséges minden lakásban, helyiségben ezt megtenni. Ami viszont kötelező, az az új alumínium radiátorok beépítése, csak ezekre igényelhető támogatás.

Okos költségmegosztókra, radiátorcserére igényelhető támogatás. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

Fontos az is, hogy a lakóközösségnek minden választott műszaki tartalomnál vállalnia kell a kiírásban megjelölt, 10 százalékos energiafogyasztás- csökkentést. A gépésztervezés költsége kizárólag akkor számolható el, ha a távhőszolgáltató kötelezően előírta terv készítését. Tervezői listát nem tettek közzé a kiírók, ám javasolják, hogy a mérnöki kamara weblapjáról válasszon szakembert a társasház: mmk.hu/mernokkereso.

Egycsöves

Magyarországon még mindig van 200 ezer olyan lakás, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható, ezen javíthat a kiírás.

– Tizenhárom olyan épületünk és 687 lakásunk van Szegeden, ahol egycsöves, átfolyós a rendszer, az érintett közös képviselőket még a nyáron kiértesítettük, amikor megjelentek a feltételek – mondta Kóbor Balázs. A Szetáv Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a ház fűtési rendszere a lakóközösség tulajdona, és bár annak átalakításához a szolgáltató hozzájárulása kell, a lakóközösség dönthet a beruházásról. Megjegyezte, előzetesen eddig nincs túl nagy érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!