122 emberről gondoskodnak itt

2019.09.24. 17:23

Minden ember szívében ott van a csoda – nyílt nap a Szegedi Vakok Otthonában

Különleges nap volt kedden a Szegedi Vakok Otthonában: az intézmény története során először szélesre tárta kapuit. Az érzékenyítő napon középiskolás diákoknak, egyetemi hallgatóknak és a környékbeli lakóknak mutatták be, hogy kik és hogyan élnek az intézmény falai között.

J. Z.

Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

– Ugyanolyan emberek élnek itt, mint odakint, csak nekik nagyobb szükségük van arra, hogy valaki gondoskodjon róluk – mondta Kerepeczki Magdolna. Az érzékenyítő napon az intézményvezető munkatársaival együtt mutatta be az épületet az érdeklődőknek. A Szegedi Vakok Otthona még 1912-ben épült, az olimpiai bajnok Hajós Alfréd tervei alapján. Kezdetben csak vak és gyengénlátó férfiak laktak falai között, akik a bentlakásos ellátás mellett, kefe- és seprűkötést, illetve kosárfonást is tanulhattak. A szociális intézmény 2016 novemberében lett a Csongrád megyei Napsugár Otthon tagintézménye. Ezt még a megyei önkormányzat hozta létre, hogy megyeszerte gondoskodjanak az életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt ápolásra szoruló személyekről. A Napsugár Otthonnak Kisteleken, Mórahalmon, Ópusztaszeren és Ruzsán is van telephelye.

A Szegedi Vakok Otthonában jelenleg 122 ember él, 82 fogyatékos és 40 pszichiátriai beteg. Az intézmény koedukált és nemcsak látássérültekkel, hanem hallássérültekkel és mozgáskorlátozottakkal is foglalkozik. A lakókról a nap 24 órájában gondoskodnak a nővérek, egészségügyi állapotukat pedig szakorvosok felügyelik. Az otthonban fejlesztőpedagógusok is dolgoznak, hogy mindenki az életkorának és mentális állapotának megfelelő ellátáshoz jusson.

A több mint százéves falak között konyha és mosoda működik, egy apró szobában pedig fodrász várja a gondozottakat. Ha csak tehetik, kirándulásokat is szerveznek. Így jutottak el lakóik már többször Szarvasra, de megfordultak már Tihanyban és Gyulán is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!