Az óvodások még csak barátkoznak a vízzel

2019.09.15. 07:13

Minden kisteleki gyerek ingyen tanul úszni a fürdőben

Négy éven keresztül minden gyerek heti egy alkalommal ingyen úszik Kisteleken. A 2. osztály végére két úszásnemet is megtanulnak, ráadásul ezeket a testnevelésórákat jobban is élvezik, mint a hagyományos tornatermieket.

T. K.

Kistelek 2019.09.13. ingyenes úszásoktatás a gyerekeknek fotó: Kuklis István Délmagyar DM

Fotó: Kuklis István

Kisteleken nincs olyan felső ta­gozatos gyerek, aki ne tudna úszni, a kisvárosban ugyanis négy éven keresztül ingyenes úszásoktatásra járnak a helyi fiatalok. Az uszodában nagycsoportos korban kezdik el a kicsik vízhez szoktatását, elsőtől harmadik osztályos korukig pedig testnevelésóra keretén belül viszik őket oktatásra, profi úszásoktatóhoz.

– Bár a legtöbben örültek a kezdeményezésnek, amikor ezt annak idején bevezettük, több szülő is megkeresett, és nem értették, miért kötelező úszni. Mostanra azonban ez már természetessé vált – mesélte Nagy Sándor polgármester. – Ne­­kem hat gyerekem van, és szá­­momra a fiatalok az elsők. Ezért tartottam fontosnak azt is, hogy legyen úszásra alkalmas uszodánk, hogy ezt az alapvető lehetőséget biztosítani tudjuk számukra.

A városban minden gyerek heti egy alkalommal úszik. – Négy év alatt ez arra elég, hogy két úszásnemet ma­gabiztosan elsajátítsanak – mondta el Jánosi Adél testne­velő, úszóedző. Mivel nem ver­­senyúszókat nevelnek, a mell- és hátúszást tanítják meg nekik.

 

Az óvodásokat a kismedencében játékos feladatokkal szoktatják vízhez. – Időnként előfordul hogy félnek, de rö­­vid időn belül mindannyian megszeretik. Az úszásoktatás első osztályban kezdődik, egy dupla testnevelésórát töltenek minden héten az uszodában. Figyelem és akarat függvénye, ki milyen gyorsan halad. A nagyobbakat képességeik alapján két csoportba osztjuk amiatt, hogy mindenki a tudásszintjének megfelelő foglalkozáson vehessen részt – tudtuk meg az edzőtől.

Jánosi Adél úgy fogalmazott, a Kisteleki Termálfürdő a megye legjobb helyszíne az úszásoktatáshoz. A háromsávos medence jól átlátható, 120 centiméteres mélysége és az úszómedencéknél melegebb vize pedig ideális a gyerekeknek. A 80 centiméteres kismedence pedig az óvodásoknak kiváló.

Az úszásfoglalkozásokat egyetlen gyerek sem érzi te­hernek. – Sokkal jobb, mint a tesióra. Ráadásul jó érzés kicsit vízben lenni, miután már megfájdult a fejünk a sok tanulástól – mondta Béres Kata. – Jó sport, és nem is volt nehéz megtanulni – fogalmazta meg véleményét Matkó Maja. Gömöri Virág pedig azt mesélte, hogy ez a lehetőség teljesen megváltoztatta a vízhez való viszonyát. – Régen, amikor nyaralni mentünk, sosem szerettem a Balatonba bemenni. Most már viszont igen – mosolygott.

Címkék#Kistelek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!