Élő sejtekből építene szövetet

2019.10.29. 12:29

Nagy Eszter szeret a laborban tudományos céllal „lövöldözni”

Nagy Eszter lézerfizikus volt a vendége nemrégiben a Fiatal tehetségek Szegeden sorozatnak a Somogyi-könyvtárban. A Sófi-ösztöndíjas PhD-hallgató mesélt nekünk tudományos terveiről.

Kancsár Tímea

Nagy Eszter szeret a laborban dolgozni, optikai berendezéseket összeállítani és kísérleteket végezni. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

– Ha a statisztikákat nézzük, kevesebb a nő fizikushallgató az egyetemen, de azért va­­gyunk – mutatott rá Nagy Eszter Sófi-ösztöndíjas PhD-hallgató. Az SZTE Fizika Doktori Iskola hallgatója elmondta, ő minden lányt (és fiút is) bátorít: ha valaki érdeklődik a fizika iránt, nyugodtan tanuljon to­vább ebben az irányban.

A gimnázium meghatározó

– Szerintem ez egy zseniális szakma, és én nagyon szeretem. A választáskor sok múlik azon, hogy milyen tanára van az embernek a gimnáziumban, hiszen ő nagyon ösztönző tud lenni. Nekem a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban Csányi Sándor volt a fizikatanárom, akinek nagy szerepe volt a választásomban. Emiatt is hasznos lenne, ha minél több elhivatott fizikatanár lenne ezen a pályán, mert akkor tudnák a fiúkat és a lányokat is arra inspirálni, hogy válasszanak fizikához kötődő tudományterületeket. Már általános iskolában is nagyon szerettem ezt a tárgyat, sőt, már gyerekkoromban boldog voltam, amikor egy villanyégővel játszhattam, és el tudtam érni, hogy világítson – avatott be Eszter.

Nagy Eszter szeret a laborban dolgozni, optikai berendezéseket összeállítani és kísérleteket végezni. FOTÓ: KARNOK CSABA

Szeret a laborban dolgozni

– Arra mindenki felkapja a fejét, hogy lézerfizikus. Ráadásul szakmai érdeklődése a lé­­zerek élettudományok területén történő alkalmazására koncentrálódik – vetettük fel. – Valóban így van. Alapvetően lézerekkel foglalkozom a hétköznapokban, gyógyszerészeti kutatásokban veszek részt, illetve az SZTE orvoskarának Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Neuroregenerációs Laboratórium munkatársaival dolgozunk együttműködésben. Nem or­­vosira mentem – bár az is vonzott, mert emberközeli –, de tetszik, hogy a lézerfiziku­­sé is egy jól hasznosítható tu­­dás. És tudományterületileg a fizika közelebb állt hozzám. Viszont így is tudok az embereken segíteni, és mindeközben dolgozhatok a tudományos innováció területén. Ez motivál, hogy bemenjek a laborba „lövöldözni” a lézerekkel. Ott ugyanis nagyon szeretek dolgozni, optikai berendezéseket összeállítani és kísérleteket vé­­gezni – mesélte.

Szövetépítés lézerrel

– Szeretem logikusan felépíteni a szisztematikus kísérleteket, majd végigcsinálni. Ad ugyanis egyfajta elégedettség­érzést, ha az ember átlátja a folyamatokat – mondta Nagy Eszter. Faggattuk arról is, hogy mennyire kap szabad kezet a kísérletezés során. – Az egyetemen kiváló témavezetőm van, Hopp Béla, aki rendkívül segítőkész és minden új ötletre nyitott. Örülök, hogy csatlakozhattam ezekhez a jelenleg is futó tudományos témákhoz. Úgy látom, hogy ez egy olyan közeg, ahol a jövőben a saját ötleteimet is meg tudnám valósítani – árulta el Eszter, aki álmairól is beszélt.

– Az orvostudomány, és azon belül is az idegszövetekkel való tevékenykedés vonzana. Hiszen van igény azok pótlására, kezelésére. Ha tudnám ezeknél a lézereket alkalmazni, az nagyon jó lenne. Például a lézerrel törté­­nő mesterséges szövetépítés nagy terület, és hatalmas áttörés lenne, ha valami kézzelfogható eredménnyel mi is hozzá tudnánk ehhez járulni – hangsúlyozta.

Több területen is dolgozik

Nagy Eszter 2018-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány Arany fokozatú ösztöndíját, valamint az SZTE Discipuli pro Universitate Díjában részesült. Az Új Nemzeti Kiválósági Program hallgatói kutatói ösztöndíját négy tanévben is elnyerte. Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium Fizika Műhelyének alapító tagja. Emellett az oktatásban is részt vesz: az egyetemen számolási gyakorlatot tart, illetve a frissen felvett fizika szakos diákoknak szervezett 0. szemeszter néven ismert felkészítő héten több ízben is tanította a hallgatókat. A fizika mellett szabadidejében szívesen foglalkozik történelemmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!