Balesetveszély a Glattfelder téren

2019.11.07. 14:30

Nem bicikliút a járda, mégis mindenki ott teker

Az Oskola utcai zebra után újabb pontját néztük meg a városnak, ahol balesetveszélyre panaszkodnak olvasóink. A Glattfelder téren próbáltuk elüttetni magunkat – a keskeny járda nem bicikliút, de ezt nem sokan tudják.

Farkas Judit

Amikor arra hívtuk fel a figyelmet, mennyire balesetveszélyes az Oskola utca elején lévő zebra, nagyrészt a kerékpárosok miatt, több olvasónk említette a Glattfelder teret, ahol szintén sok a szabálytalankodó. Elmentünk a helyszínre: a teret éppen felújítják – az átmenő forgalom viszont változatlan. A Maros utca felől sokan jönnek gyalog és kerékpárral, viszont abból az irányból nem vezet bicikliút a téren át. Gyalogos és kerékpáros egy járdát használ, ami pár méter után elkeskenyedik, egy méter széles sincs. A tér szélén, a Novotel parkolója mellett halad. A parkoló a Maros utca felől sorompóval van lezárva. Így aki arról jön, vagy arra megy a belváros felől, az a járdát használja, kerül, vagy leszáll a bicikliről. Utóbbi kettőre nem láttunk példát.

FOTÓ: FARKAS JUDIT

A járdán haladó gyalogosok mellett jobbra-balra kitérnek a biciklisek, ezt a mutatványt láttuk, amikor egy babakocsis édesanya mellett tekertek el. Megesik viszont, hogy a gyalo­gost kényszerítik le a sárba – velünk előfordult, amikor emberkísérlet jeligére végigsétáltunk párszor az útvonalon. Amikor zöldre vált a lámpa a gyalogátkelőnél, megindulnak a biciklisek toronyiránt a Maros utcába. Nem szállnak le a kerékpárról, pedig ezt a KRESZ megköveteli egy járdán, ami nem kijelölt kerékpárút – és nem is nagyon lassítanak.

A megoldást a szabálykövetés, vagy egy kerékpáros összeköttetés jelentené a gyalogátkelő és a Maros utca között. Kérdésünkkel a szegedi önkormányzathoz fordultunk: tervezik-e a tér felújítása során, hogy rendezik a helyzetet. Egyelőre várjuk a választ, amint megérkezik, kö­­­­zöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!