Nincs tanítás

2019.09.14. 12:45

Nincs tanítás a jogi kar épületében

A hétfői viharban életveszélyessé és használhatatlanná vált a szegedi jogi kar épülete. Még aznap le is zárták, a héten nem is volt tanítás. A kormány előzetes döntést hozott arról, hogy minden támogatást megad a kar központi épületének helyreállításához.

Hajó Edina

Szeged, 20190913. Életveszélyessé vált a Jogi Kar épülete a hétfõi vihar miatt.. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

A Délmagyarországban is beszámoltunk arról, hogy a hétfői ítéletidőben komoly károk érték a Szegedi Tudományegyetem Ál­­lam- és Jogtudományi Karának (SZTE-ÁJTK) épületét, a közösségi oldalon talán elsőként erről jelentek meg fotók a vihar napján. Az épületet már a vihart követően lezárták, csak dékáni engedéllyel lehet bejutni. Mi így tettünk, tegnap délelőtt Görög Márta dékán mutatta meg, milyen pusztítást végzett a szél.

– A vihar kitörése előtt pár perccel indultam el az épületből egy megbeszélésre, engem útközben ért utol. Ekkor hívtak a kollégáim, hogy nagy baj van. Visszajöttem, biztonságos helyre tereltük a diákokat, majd kollégáimmal mi magunk kerítettük körbe az épületet – magyarázta. Elmesélte, megdöbbenve látta, mit történt a belső udvarban, ahová mintegy harminc darab 4 méteres gerenda esett be. Az udvaron üvegtörmelékek, szögek, gerendák, amelyek áttörték az üvegfolyosó ablakát, és az üveglift is megsérült, a tető nagyobbik része a tetőgerendákkal együtt esett ide.

– Óriási szerencsénk, hogy nem működött aznap a lift, és az még nagyobb, hogy pont kezdődtek az órák, így a diákok nem tartózkodtak az udvaron. Mindez délután 3 óra körül történhetett, 4-5 óra körül megérkezett a katasztrófavédelem és az egyetem műszaki igazgatóságának szakemberei is – részletezte.

 

Görög Márta elmondta, maga is felment a tetőre, ahonnan 100 négyzetméternyi tetőfelület hiányzik. Úgy fogalmazott, az isteni gondviselés velük volt, ezért nem történt személyi sérülés, ám a bádogtető állapota mi­­att életveszélyes az épület. Most ott tartanak, hogy stabilizálták a helyzetet, a katasztrófavédelem daruval leemelt egy óriási tetődarabot, amely feltekeredett. Jelenleg folyik a károk felmérése, a lyukas tetőre pedig fóliát húztak. A héten elmaradtak a hallgatók órái, jövő héttől más karok épületeiben tartják meg azokat ideiglenesen, most az a legfontosabb, hogy az oktatás folytatódjon. A tanulmányokhoz kapcsolódó adminisztrációs ügyek intézése ideiglenesen a Bocskai utcai épületben zajlik.

– A kari és egyetemi összefogás abszolút bizonyítéka ez az eset, az pedig pláne nagy se­­gítség, hogy a kormány is ha­­tározott támogatásunkról – fo­­galmazott a jog kar dékánja. A kormány keddi ülésén döntött erről, ezt szegedi sajtótájékoztatóján jelentette be Bódis Jó­­zsef, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Elmondta, a science park további fejlesztése mellett arról is határoztak, hogy minden tá­­mogatást megadnak az épület helyreállításához. Azt is hangsúlyozta, hogy az intézményt jövőre korszerűsítenék, ám előbbre hozzák a rekonstrukciót. A szükséges többletforrásokról a kárfelmérések után döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!