Bőséges a választék mécsesből, koszorúból és virágból

2019.10.30. 07:50

Rohamozzák a piacokat halottak napja előtt

A legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a koszorú és a mécses beszerzését. Bőséges a kínálat a piacon, aki sokat vesz, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Kiss Anna

Szeged 2019.10.24. Koszorú, mécses és virág kötkép a Mars téri piacon fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

Bőséges a választék mécsesből, koszorúból és virágból a Mars téri piacon, hetek óta lehet látni főként idősebbeket koszorúkkal a kezükben távozni. Mi is tettünk egy kört, az árusokat a vevőigényről faggattuk. Mindannyian azt mondják, a nagy roham még csak most jön, hiszen jó magyar szokás sze­­rint mindent az utolsó pillanatra hagynak az emberek.

Olcsó és kicsi

– Mécsesből a fehér és a piros fogy. A legtöbben a kicsi és olcsó mécseseket viszik, va­lamint azt figyelik, melyikben nagyobb a gyertya, ilyenkor mindig elmondjuk, hogy nem attól ég tovább, hiszen vannak kisebb méretű gyertyák, amelyekbe olajos anyagot kevertek, azok sokkal tovább bírják. Most már egyre több jelenik meg a LED-es termékekből, amire a kereslet is növekszik, a mécses és gyertya formák mellett például világító keresztet is vásárolhatnak, ezekben több hónapig is működik az elem, azt követően pedig cserélni tudják – tudtuk meg Fazekas Beatrix kereskedőtől.

Óriási a választék krizantémokból. Mécsesből a fehér és a piros fogy, a koszorúból fontos a természetesség.
FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Több ezres koszorúk

Mécsest 80-90 forinttól egészen 2-3 ezer forintig kaphatunk, a drágábbak méretesek. A művirágból készült koszorú fogy leginkább, ezek ára 6-700 forinttól indul, és a határ a csillagos ég, ugyanis egy 50-60 centis átmérőjű koszorúért akár 5-6 ezret is elkérnek az árusok. Minden a mérettől függ.

Fontosak a természetes anyagok

– Szerencsére egyre többen keresik a természetes alapanyagokból készült termékeket, nagyon szeretik a fakérges dolgokat, illetve a natúr és pasztellszíneket. Arra törekszenek, hogy minél visszafogottabb és diszkrétebb legyen, műhatást nem szeretnének. Ennek nagyon örülünk, illetve annak is, hogy egyre kevesebben kérnek nejlonszatyrot, mindenki hoz magával valamit, amibe beleteheti a koszorúkat – részletezte Szanka Má­­ria virágkötő.

A fakéregből, tobozokból összeállított kollekciókat 1500–3500 forint közötti összegben kínálják.

Élőből fehéret

Persze sokan vannak olyanok is, akik csakis élővirágot visznek a sírra, leginkább cserepes krizantémot. A kisebbek ára 300 forinttól indul, míg a nagyobbaké 800-1000 forinttól.

– Idén is ragaszkodnak a fe­­hérhez, abból adjuk el a legtöbbet, különleges igény nincs színben. Aki tíz sírra visz, az kicsit választ, akinek ke­­vesebb helyre kell menni, az inkább a nagyokat veszi meg – tájékoztatott Balogh Zoltánné árus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!