Szükség van rájuk

2021.04.29. 15:56

Sokszor segítenek az önkéntes tűzoltók

Ha baj van, előfordul, hogy az önkéntes tűzoltók is segítenek eloltani a tüzet, sőt egyre többször kérik a segítségüket hivatásos kollégáik. Az egyesületek a központi támogatásoknak és a pályázatoknak köszönhetően ráadásul egyre jobban felszereltek.

Suki Zoltán

20190905 Mórahalom Portré - 1962 óta önkéntes tűzoltó A képen: Lázár Pál István önkéntes tűzoltó Fotó: Kuklis István KI Délmagyarország

Fotó: Kuklis István (archív fotó)

Idén mostanáig ötvenszer segítették a katasztrófavédelem munkáját az önkéntes tűzoltók a megyében – mondta a Délmagyarországnak a Csong­rád-Csanád Megyei Ka­tasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Molnár Krisztina hozzátette, hogy ez az elmúlt évek átlagánál csaknem húsz százalékkal több, azaz évente egyre többször számíthatnak rájuk a hivatásosok.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a hivatalos protokoll szerint az önkéntes tűzoltók mellé mindig ki kell rendelni egy hivatásos egységet is, egyedül nem avatkozhatnak be. Viszont ha hamarabb érnek egy helyszínre, természetesen megkezdhetik a tűzoltást, ami nagy segítség a hivatásos tűzoltóknak és a károsultaknak is. Egy kivétel azonban van a megyében, mégpedig a Mórahalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ők még 2015-ben szereztek jogosultságot az önálló munkavégzésre. Őket idén már kilencszer riasztották, és ebből ötször teljesen önállóan mentettek. Ráadásul a munkájuk országos szinten is kiemelkedő, ők az ország 13. legaktívabb önkéntes egyesülete.

Molnár Krisztina azt is el­mondta, hogy az önkéntes tűzoltó-egyesületek tagjai rendszeresen vesznek részt képzéseken, és az eszközparkjukat is folyamatosan korszerűsítik.

Ezeket nagyobb részben az Országos Katasztrófavédel­­mi Főigazgatóság pályázatain nyerik az egyesületek.

Molnár Krisztina szerint ezekre nagy szükségük is volt, hiszen az önkéntes egyesületek segítségét főleg a szabadtéri tüzek oltásához kéri a katasztrófavédelem. Az ilyenekről minden évben több száz bejelentés érkezik a 112-es segélyhívóra. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az ügyeletes párhuzamosan értesíti a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat, akik – mivel helyben vannak – hamarabb is kiérhetnek a helyszínre. Az idő pedig ilyenkor nagyon fontos, egy-egy percen emberéletek is múlhatnak.

A központi költségvetésben az idén is hétszázmillió forint áll rendelkezésre az önkéntes tűzoltó-egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek tá­­mogatására.

Ebből az összegből hatszázmillió forint az önkéntes tűzoltó-egyesületek, százmillió pedig a mentőszervezetek fejlesztésére fordítható. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen pályázatot írt ki: a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó-egyesületeknek március 29-ig kellett eljuttatniuk pályázati anyagukat az illetékes tűzoltó-parancsnokságra.

A pályázat biztosítja az egyesületek kiszámítható fejlődését, jelentős szerepet játszik abban, hogy folyamatosan erősödni tud az együttműködés a hivatásos és az önkéntes szervezetek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!