A vidéki városok felé fordul a beruházók figyelme

2019.09.30. 21:20

Szijjártó Péter: Nem csak várni, ösztönözni is kell a fejlesztéseket

Infrastrukturális fejlesztéseket sürgetett szentesi fórumán a külügyminiszter. Szijjártó Péter rámutatott, a város az elmúlt években alulteljesített beruházás-ösztönzés tekintetében, a változáshoz új, dinamikus, a kormánnyal együttműködni képes városvezetésre van szükség.

Majzik Attila

A városnak jobban kell ösztönöznie a beruházásokat – mutatott rá Szijjártó Péter. Fotó: Majzik Attila

A Megyeházán tartott közös sajtótájékoztatót Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Gémes László polgármester jelölt és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elhangzott, a vidéki közepes méretű településeken még van munkaerő-tartalék, ezért a beruházók figyelme is egyre inkább ezekre a településekre irányul. Ehhez azonban jobban kell ösztönözni a beruházásokat, ebben pedig Szentes az utóbbi években nem teljesített elég jól, emellett pedig infrastrukturális fejlesztésekre is szükség van.

Vonzóbbnak lenni

A miniszter Szentessel kapcsolatban elmondta, már több fejlesztés lehetőségéről is tárgyaltak Gémes Lászlóval. – A kórház műtéti tömbjének kormány által százötven millió forinttal megfinanszírozott tervezési munkája befejeződött, innentől kezdve a feladat az, hogy a terveket valóra is váltsuk és a műtéti tömböt megépítsük. Különösen fontos lenne ennek a térségnek a beruházás-vonzó képességét megerősíteni. Sajnos ebből a szempontból Szentes nem teljesített jól az elmúlt években, érezhető volt, hogy a beruházás-ösztönzés kevésbé volt fókuszban. Néhány infrastrukturális fejlesztéssel ennek a térségnek a beruházás-vonzó képessége jelentősen javítható. Ha Orosháza az üveggyártás magyarországi fellegvárává tudott válni, akkor azt gondolom, Szentes is bőven kivehetné a részét a magyar gazdaság növekedéséből. Ehhez a 451-es út felújítására van szükség, annak érdekében, hogy Szentes az M5-ös autópályáról a jelenleginél könnyebben legyen elérhető. Az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekről is készen állunk az egyeztetésre. Egy, a beruházások támogatására nyitottabb városvezetéssel, amely tud a kormánnyal együtt dolgozni, Szentest is fel lehet tenni a beruházás-ösztönzési térképre – szögezte le Szijjártó Péter.

A városnak jobban kell ösztönöznie a beruházásokat – mutatott rá Szijjártó Péter. Fotó: Kovács Márton

Új program nyílhat a középvárosoknak

Kérdésünkre a közepes városokat célzó kormányzati programokkal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, több településen is szembesült már ezzel a kérdéssel. – Érdemes lenne meggondolnunk, hogy kifejezetten a közepes városokra is fókuszálva valamilyen kormányzati programot indítsunk, megkezdődött az erről való közös gondolkodás – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.

A városnak jobban kell ösztönöznie a beruházásokat – mutatott rá Szijjártó Péter. Fotó: Kovács Márton

 

Farkas Sándor a város előtt álló történelmi lehetőségre mutatott rá. A miniszterhelyettes kiemelte, egy fiatalos, lendületes városvezetéssel olyan korszak indulhat el Szentes életében, amire korábban még nem volt példa.

A legjobbak közé kerülnének

Gémes László kiemelte, Szentes nagy feladat előtt áll. A polgármesterjelölt elmondta, fontos, hogy Szentes részese legyen az ország a gazdaságfejlődésének. – Én és a csapatom arra esküdtünk fel, hogy a választások után Szentest feltesszük a középvárosok térképére, hogy Magyarország legjobban teljesítő öt középvárosa között vezető szerepet fog betölteni – szögezte le Gémes László.

A városnak jobban kell ösztönöznie a beruházásokat – mutatott rá Szijjártó Péter. Fotó: Kovács Márton

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!