Nem várható javulás a közeljövőben

2019.10.25. 18:27

Szmogriadó: tájékoztatási fokozatot rendeltek el Szegeden

A Szegeden működő automatikus mérőállomáson a szálló por (PM10) koncentráció az utóbbi 24 órában meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Az ország szmogtérképe október 25-én kora este. Kép forrása: Időkép

A Szegeden működő automatikus mérőállomáson a szálló por (PM10) koncentráció az utóbbi 24 órában meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a környezet védelmének általános szabályairól szóló rendeletek alapján a város közigazgatási területén a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el pénteken. A tájékoztatási fokozat akkor lép életbe, ha két egymást követő napon túllépi a szálló por koncentrációja a 75 ug/m3-es értéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A hét első négy napjának „csúcsértékei” 88, 116, 79 és 94 ug/m3 voltak.

Az ország szmogtérképe október 25-én kora este. Kép forrása: Időkép

Az önkormányzat közleményében az áll: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a levegőminőség jelentős javulása a közeljövőben nem várható, ezért azt kérik a szegediektől, ne használják a személyautót, mérsékeljék a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Emellett száraz fát használjanak fűtésre, valamint kerüljék a porképződéssel járó tevékenységet és ne égessenek műanyagot. Fontos, hogy a tájékoztatási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése.

A levegő szennyezettsége a késő-délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ezért ekkor kerülni kell a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtt és a kora délutáni órákban a szennyezettség alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni. Az intenzív testmozgás, sportolás azonban a légszennyezettség miatt kerülendő a szabadban.

Hét településen egészségtelen a levegő

Szeged mellett még hat településen egészségtelen a levegő – tudatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ is közösségi oldalán. A levegőhigiénés index alapján jellemzően a szálló por koncentráció magas, de valahol a nitrogén-dioxid szint is. A csongrádi megyeszékhely mellett Budapest, Dunaújváros, Kecskemét, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Tököl levegője egészségtelen, további tizenhét településen kifogásolt volt a levegőminőség. A meteorológiai előrejelzés alapján jelentős javulás csak a jövő hét elején várható a csapadékos idő megérkeztével.

A szálló por egészségügyi hatásai

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők (asztmások, tüdőbetegek), szívbetegek, azok a személyek, akik gyakran végeznek fizikai munkát szabadban, valamint az idősek és a gyermekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!