A pálya menti meteorológiai állomások ötpercenként továbbítják az adatokat

2019.11.08. 07:47

Téli üzemmódra kapcsolnak a sztrádán

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5-öst kezelő A-WAY Zrt. téli üzemeltetésre felkészített karbantartó flottával és rendszeres út­ellen­őri szolgálattal várja a telet. A balástyai autópálya-mérnökségen tartott csütörtöki téli gépszemlén ismertették a szezonális üzemeltetési feladatokat, és bemutatták a téli járműparkot.

Kovács András

Az AKA autópálya mérnökség már felkészült a télre. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Az autópálya-kezelő társaság hagyományos téli gépszemléjén Pásti Balázs, az AKA Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Taskovics Attila, az A-WAY Zrt. üzemeltetési igazgatója tartott előadást a téli üzemeltetésre történt felkészülésről. Beszámoltak az alkalmazott gépek, adapterek előkészítéséről, majd hasznos téli közlekedési tanácsokkal látták el az autósokat. Ezt követően bemutatták a sajtónak a készenlétben álló többfunkciós gépparkot.

Géppark

A 157 km hosszú autópálya-szakaszt három üzemmérnökség – az újhartyáni, a kiskunfél­egyházi és a balástyai – speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látja el. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját, kettős hasznosítású gépjármű végzi az autópályán. Ezen túl hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépjárművek segítik az autópálya téli üzemeltetését.

Az AKA autópálya mérnökség már felkészült a télre. Fotó: Frank Yvette

Folyamatosan figyelik a pálya állapotát

A balesetmentes és folyamatos közlekedésért fokozottan figyelik és ellenőrzik az autópálya állapotát. Rendszeresen lesz ellenőrzés a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 között pedig négyóránként vizsgálják a sztrádát. A forgalombiztonság érdekében térfigyelő kamerarendszer is üzemel a csomópontokban és a pihenőhelyeken.

Időjárás

A sztráda menti meteorológiai állomások ötpercenként automatikusan továbbítják az időjárási adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképei pedig akár 15 perces frissítéssel is lekérhetők. Az utazók biztonságát a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonok is biztosítják.

A balesetmentes közlekedés ezzel együtt a sofőrök magatartásától és a gépjárművek felkészültségétől is függ. Indulás előtt érdemes ellenőrizni az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található interaktív térképet.

Lassabban, óvatosabban!

Télen körültekintőbben kell közlekednünk, a hideg időjárás, a fagyos utak könnyen megtréfálhatnak bennünket. A legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy az autó felkészítése mellett magunkat is ráhangoljuk a megváltozott körülményekre. Ilyenkor nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így csökkenhet a balesetek kockázata, valamint kisebb tempónál könnyebben korrigálhatunk, ha hibáznánk. Menet közben fordítsunk figyelmet az ablakok párátlanítására, de a látást, láthatóságot nagyban meghatározza izzóink állapota vagy a lámpa­testek tisztasága. Indulás előtt tájékozódjunk a tervezett útvonal állapotáról, de fontos az is, hogy az adott szakaszon milyen korlátozások várhatnak ránk. Például köteleznek-e bennünket hólánc használatára, ami Ausztriában már meglehetősen gyakori. Ha távolabbra készülünk, vigyünk magunkkal takarót, jégkaparót, kis seprűt és lapátot is – és ne hagyjuk kiürülni a tankot, bármikor elakadhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!