Vezető hírek

2019.11.14. 10:44

Több mint 400 diák tanul a kisteleki művészeti iskolában

Kisteleken, Bakson és Balástyán tanulhatnak zenét, táncot, grafikát és drámát a gyerekek a Kisteleki Művészeti Iskola jóvoltából. Mostanra több mint 400 diákja van az intézménynek, amelynek célja, hogy minél több fiatallal kedveltesse meg a művészeteket.

Munkatársunktól

Kistelek – 2019.11.12. Zeneiskola bemutatása. Képen: Greksa Tibor zenetanár és Ábrahám Milán diák. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Kisteleken 1992 óta működik önálló művészeti iskola. Kezdetben önkormányzati fenntartásban, 2004 óta pedig alapítványi formában oktatják a helyi fiatalokat zenére, táncra, drámára, illetve grafikára. A baksi és balástyai telephellyel is rendelkező intézmény mostanra elérte maximális befogadó képességét: több mint 400 diák jár ide csoportos vagy magánórákra.

Minimális térítési díj

– Az állami normatíva és az önkormányzat támogatása mellett a legminimálisabb térítési díjat kérjük csak el a családoktól, így is tudjuk működtetni az iskolát – mondta el Szombathelyi Ágnes, a Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – Hatévestől 21 éves korig jöhetnek hozzánk a fiatalok néptánc, dráma, grafika vagy zene képzésre. Utóbbiban hegedű, cselló, furulya, réz- és fafúvósok, gitár, ütő és zongora szak közül lehet választani – sorolta. Hozzátette: Szeged nem szívja el tőlük a diákokat, helyben is van bőven igény a művészeti oktatásra.

 

Jobb, mint otthon

– Itt sokkal jobb kézműveskedni, mint otthon. A húgom nem szárítja ki a filctollakat, és alapanyag is sokkal több van – mesélte Boglárka, miért szereti a grafika szakot. – Zsani nénitől pedig mindig jó tanácsokat kapunk, ráadásul a társaság is jó – tette hozzá Hanna. A csoportos foglalkozásra egyébként a felső tagozatosok akkor jönnek, amikor szeretnének, így van, aki minden délutánját a mű­­vészeti iskolában tölti. A zenészek heti kétszer fél óra egyéni képzést kapnak a szolfézsórán kívül. Az egyik legnépszerűbb szak az ütős, itt most közel harmincan tanulnak.

Pontosságra tanít

– Valószínűleg sokan azt gondolják, hogy ez könnyű, de aztán rájönnek, hogy nem az. Sokan közülük nem lesznek végül dobosok, arra viszont nagyon jó ez a képzés, hogy fegyelemre, pontosságra ta­nítsa a gyerekeket, és fejlessze a koordinációjukat – mondta Greksa Tibor ütőtanár.

A zeneoktatás egyébként az összes többi szakon is pozitívan hat a fiatalokra, hiszen jó hatással van az iskolai eredményekre. Sok szülő tehát nem is azért íratja be ide gyermekét, hogy zeneművész legyen, ha­­nem azért, hogy koncentrációt tanuljon. Ettől függetlenül vannak nagyon tehetséges zenészek is az iskolában, akik arany minősítéseket, illetve kiemelt nívódíjakat szereznek a különböző versenyeken.

Motiváció

– A fúvósoknak pedig nagy motivációt jelent az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekar. Amellett, hogy látják, hova lehet el­­jutni sok gyakorlással, a lehetőségük is megvan, hogy a kisteleki társulat tagjaivá váljanak – tette hozzá Szombathelyi Ágnes.

Az iskolában évente négyszer növendékhangversenyt tartanak, hogy a szülők is lássák, hogyan fejlődik gyermekük. Az ingyenes rendezvények egyébként bárki számára nyitottak, hiszen az intézmény célja, hogy minél több gyerekhez vigyék el a művészetet és szerettessék meg azt vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!