Fiatalokra vár a sereg

2019.10.03. 16:12

Toborzónap a Szegedi Tudományegyetemen – Fotók

A katona a legfontosabb a Zírnyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban – mondta Szegeden Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter az egyetem első alkalommal megrendezett honvédelmi napján tartott előadást a következő évek fejlesztéseiről. A toborzónapon a honvédség lőfegyvereit és járműveit is kiállították a Dugonics téren.

Fotó: Kuklis István

Több száz pályakezdő fiatalt tudna foglalkoztatni a sereg. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint népszerű a honvédség. Nem a jelentkezők számával van probléma, hanem azzal, hogy milyen egészségügyi, pszichikai és fizikai állapottal, továbbá felkészültséggel rendelkeznek a fiatalok, ezért nagyon fontosak azok a programok, amelyek a hazafias honvédelmi nevelésre és a sport szeretetére épülnek.

Anyagi ösztönzők

 

A honvédség több ösztöndíjprogramot is elindított. Van olyan, amiben a középiskolások havi 66 ezer 900, a főiskolások, egyetemisták havi 133 ezer 800 forintot kaphatnak. Azokra is számítanak, akik a tanulmányaik vagy munkájuk mellett próbálnák ki, hogy milyen az élet az angyalbőrben. Számukra az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot kínálják.

Modern technikai háttér

A Magyar Honvédség 2015 óta vesz részt a déli határszakasz védelmében – folytatta a miniszter. A katonák közreműködtek a műszaki zár kiépítésében, majd a migrációs válság csúcspontján, naponta 7000 honvéd szolgált a határon. Most a rendőrséget támogatják. Nyáron, amikor a turisztikai szezonban a Balatonra és más, turisták körében népszerű helyekre vezényelték a rendőröket, a katonák nagyobb létszámmal biztosították a határzárat.

– Most kisebb létszám, csaknem 1500 honvéd van készenlétben a környékbeli laktanyákban. Felkészültek arra is, hogy ha szükség van, akkor azonnal a határ mentén sorakozzanak fel – mondta Benkő Tibor. Ezenfelül olyan speciális eszközöket is telepítettek, amelyeket katonák kezelnek, például pilóta nélküli repülőgépeket, drónokat használnak, valamint ezek felvételeit is ők értékelik ki.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Nemesi Pállal, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint a Szegedi Tudományegyetem képviselőivel is találkozott. Megbeszélésükről Nemesi azt mondta: rendkívül fontos, hogy a honvédelemhez kapcsolódó mérnöki szakok minél nagyobb számban induljanak el Szegeden.

– Azt is meg kellene fontolni, hogy a jövőben olyan informatikai képzésekkel bővítsék az egyetem kínálatát, amelyek a hadsereg kibervédelmi feladataihoz járulnak hozzá. A honvédelmi fejlesztésekben csak a legjobb szakemberek vehetnek részt, a Szegedi Tudományegyetemről kikerülő szakemberek pedig nemzetközi szinten is megállják a helyüket – hangsúlyozta Nemesi.

A kamara elnökeként emlékeztetett, hogy több Csongrád megyei vállalkozás is beszállítója a honvédelemnek. Mivel a megyében élők a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy milyen biztonsági kockázatot jelent az illegális migráció, ezért az érdekképviselet nevében vállalta, hogy támogatják a határon szolgálatot teljesítő katonákat.

képalá:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!