5 éve meg kellett volna műteni

2019.11.15. 14:38

Újabb határon túli gyermek életét mentették meg a szegedi orvosok

Két műtétet is végre kellett hajtani a nagyváradi gyermeken, akit már öt évvel korábban meg kellett volna operálni összetett szívfejlődési rendellenessége miatt.

Kiss Anna

Szeged, 20191115. Újabb határon túli gyereket mentettek meg a Gift of life programban. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Egy rendkívül rossz körülmények közt élő nagyváradi család 6 éves gyermekének életét mentették meg a gyermekgyógyászati klinika szakemberei a hazai Rotary Clubok szervezésében zajló Gift of life programban. Rézműves Alin Cristian a harminchetedik olyan határon túli beteg volt, akit a magyar orvosok mentettek meg súlyos betegségétől, mert a saját országában nem vállalták az egészségügyi szakemberek.

– A Rotary programja által tanfolyamokat tartunk más ország gyerekgyógyászainak, oktattunk már szerb és román orvosokat is arra, hogy tudják a gyermekek problémáit diagnosztizálni, kardiológiai kezeléseiket elvégezni és azt követően életben tartani őket. Alin is ennek köszönhetően került ide, ugyanis egy magyar származású román gyermekorvos és egy román doktornő észlelték a súlyos betegséget, majd közreműködtek a kisfiú Magyarországra jutásában. Sokkal hamarabb, már 1 éves korában meg kellett volna műteni, így a teljes műtéti korrekciót nem is tudtuk egyszerre elvégezni, két szívműtéttel mentettük meg az életét, egy év múlva pedig a teljes korrekció is végrehajtható lesz a tervek szerint. Nagy küzdelem volt számunkra, de jelentősen javult a gyermek életminősége – tájékoztatott Katona Márta gyermekkardiológus.

Élet-halált közt volt Alin, a nagyváradi kisfiú. Szegeden megmentették. Fotó: Frank Yvette

Alin pénteken hagyhatta el a klinikát, édesanyja elmondása szerint nehéz időszakon vannak túl, még mindig aggódik gyermekéért, aki heteken keresztül élet-halál között volt. Megtudtuk, a gyermek a betegsége miatt a fejlődésben is lemaradt a korosztályához képest, apróbb dolgokat nem is tudott megfogni a kezével. Jól látszik, sokat javult az állapota, ugyanis a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Clubtól kapott legókat már boldogan kézbe tudta venni.

Palotás Sándor, a klub elnöke elmondta, mérföldkőhöz érkeztek a műtéttel, idén ötödik éve, hogy Szegeden is elindult a kezdeményezés. 2020-ban is folytatják a gyermekek segítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!