Hamarosan indul a fűtésszezon

2019.09.25. 09:57

Újra támadhat a szén-monoxid

Október 15-én indul a fűtési szezon, azzal együtt pedig egyre több szén-monoxid-mérgezés is történik az országban. Már most át kell vizsgáltatni az eszközöket.

Suki Zoltán

Hamarosan újra támadhat a szén-monoxid. Vizsgáltassa át eszközeit a fűtésszezon előtt! Fotó: Török János Szeged. Képen; Fotó;

Fotó: Török János

A fűtési szezonig hátralévő né­­hány hét elég ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét – mondta a Délmagyarországnak a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Molnár Krisztina hozzátette, hogy fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

– Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A legcélszerűbb az első fű­­tés előtt szakemberrel kitisztíttatni. Abban a csaknem fél évben, amíg nem kellett fűteni, por és szennyeződés rakódott le a nyílt égésterű fűtőeszközökön, ami rontja az égés minőségét és balesetekhez is vezethet. A karbantartott eszköz biztonságos, és gazdaságosabban is működtethető – mondta a szóvivő.

A régi kéményes gázkazánok mellé kell a szén-monoxid jelző. Fotó: Karnok Csaba

Azért is kell nagyon figyelni ezekre, mert a szennyeződések és a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a berendezés pedig elromolhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is veszélyt jelentenek. A legnagyobb veszélyt a szén-monoxid jelenti. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szo­­ba levegőjével, és rendkívül mérgező. A katasztrófavédelem szakemberei mindenkinek azt ajánlják, hogy szerezzen be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. A szén-monoxid-érzékelők tehát csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható tí­pust vásárolnak, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítik. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük. Javasolt az eszközt két­évente megfelelő tanúsítványokkal rendelkező laboratóriumban bevizsgáltatni. A katasztrófavédelem weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt és a megbukott érzékelők listája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!