Javították a statisztikát a faluházban

2019.11.18. 18:30

Újraéleszteni tanultak Bordányban – Fotók

4 perc, azaz 240 másodperc – ennyi kell ahhoz, hogy miután leáll a szív, az agy sejtjei az oxigénhiányos állapot miatt pusztulni kezdjenek. Két mentőtechnikus több évtizedes tapasztalatai alapján olyan módszert dolgoztak ki, aminek ismeretében bárkiből életmentő hős válhat. Hétfőn a bordányiak válhattak hősökké.

Arany T. János

Te vagy a hős! újraélesztést tanulnak a gyerekek. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

– Bárkivel előfordulhat, hogy mellette lesz rosszul és esik össze valaki. Az időablak nagyon rövid, négy perc áll rendelkezésre, hogy az agyhalál ne következzen be – hangsúlyozta Frányó Ildikó, Bordány egyik háziorvosa annak fontosságát, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés mozdulatsorát.

Bárkiből lehet hős

Az egyik nagy gyógyszergyártó vállalat a Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével hozta létre a „TEVAgy a hős” programot. Mészáros Zalán és Klupács Péter mentőtechnikus több évtizedes tapasztalatai alapján olyan innovatív oktató programot dolgoztak ki, amelynek segítségével bárki otthon is gyakorolni tudja az újraélesztés mozdulatsorát. Az életmentés 5 egyszerű lépésének ismeretében egyetlen hibát követhet el, azt ha nem kezdi el az újraélesztést. A program küldetése, hogy a módszer ismeretében bárkiből válhasson életmentő hős.

 

A bordatörés meggyógyul

– Fontos, hogy minél többen megtanulják az újraélesztést. Sokan attól félnek, hogy eltörik a bordát, de abba nem hal bele senki, a bordatörés meggyógyul – mondta Frányó Ildikó a bordányi faluházban, ahol hétfő délután a gyógyszergyártó cég képviselője mutatta meg a mozdulatsort. A szakember statisztikai adatokkal kezdte az előadást, amiből a hallgatóság megtudhatta, hogy

Magyarországon évente 20-25 ezer embert veszítünk el hirtelen szívhalál miatt, akik 70 százaléka megmenthető lenne, ha lenne a környezetükben akár egy ember, aki tudná, mit kell tenni, amíg a mentő megérkezik.

Összeesett a színpadon Nimród

Az öt lépés: reakcióképes, közös cső – a légutak szabaddá tétele, légzés, 112 és nyomás. Az előadó a mozdulatsort egy önkéntesen, Vas Nimródon mutatta meg, aki a feladat kedvéért összeesett a színpadon és még a szemét is becsukta. A rendezvényen részt vettek a Foliaplast Bordány Sportkör U14-es focistái. Rabi Bálint azt mondta, azért jöttek el, hogy ha valaki rosszul lesz az edzésen, akkor tudjanak segíteni neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!