2450-en élesztettek újra Szegeden

2019.10.03. 15:04

Újraélesztési rekordot állítottak fel a szegedi diákok – Fotók, Videó

2 órán át, 200 gyakorló babán 2450-en gyakorolták az újraélesztést a sportcsarnokban. Ennyien még sosem élesztettek újra egyszerre az országban.

Kiss Anna

Három iskola diákjai tanulták az életmentést, miközben rekordot állítottak. Fotó: Frank Yvette

Újraélesztési rekordkísérletet hajtottak végre csütörtökön a szegedi diákok a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának rendezésében, a rekord felállításában a mentők, a honvédelem, a rendvédelem és a katasztrófavédelem is közreműködött. 2 órán át, 200 gyakorló babán 2450-en gyakorolták az újraélesztést a Városi Sportcsarnokban a Magyar Rekord Egyesület munkatársának jelenlétében. A Deák Ferenc Gimnázium, a Radnóti Miklós Gimnázium, valamint az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói 66 fős csoportokban, egymást váltva végezték a kompressziót.

Verseny az iskolák között

Az esemény megálmodójától és főszervezőjétől Buresch Györgyitől megtudtuk, versenyt hirdettek az iskolák között, az első helyezett Radnóti iskola félautomata defibrillátort nyert, míg a másik két intézmény 100-100 ezer forintot. – Ez nem egy bonyolult dolog, mindenki képes rá, hogy megtanulja. Már akkor célt értünk el, ha a mai oktatás által egy ember életét megmentettük, mert az olyan, mintha egy világot mentettünk volna meg. Szeretnénk bátorságot adni a fiataloknak ahhoz, hogy merjenek odalépni a bajbajutotthoz és merjék elkezdni az újraélesztést, ha szükség van – emelte ki az intenzív és sürgősségi szakápoló. Érdemes kiemelni, hogy versenyen kívül, ám 300 diákkal részt vett a rekord felállításában az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és szakközépiskola is.

Bátorságot kell adni

Pető Zoltán, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) osztályvezető egyetemi docense elmondta, a sürgősségi osztályon napi szintű feladat az újraélesztés, a betegek körülbelül öt százalékánál biztosan alkalmazni kell. – Úgy vélem, fel kell készíteni a fiatalokat erre a feladatra, hiszen a közvetlen környezetükben, a családjukban is bekövetkezhet a baj. Az osztállyal is szerveztünk már több tanfolyamot ennek érdekében, illetve a mentőállomáson is el lehet sajátítani a tudást a meghirdetett időpontokban. A legjobb megoldás az lenne, ha beépítenék az alaptantervbe – tette hozzá.

 

Javuló tendencia

Minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között várják az érdeklődőket a megyeszékhelyi mentőállomáson – erről már Hangai József, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa beszélt lapunknak. Mint mondta, a felgyorsult világunkban egyre fontosabb baleset, vagy rosszullét kapcsán a minél gyorsabb és szakszerű elsősegélynyújtás. Kiemelte, egy hirtelen keringésmegállás esetén az elsősegélynyújtó fontossága és kimenetelt meghatározó szerepe vitathatatlan. A legfrissebb adatok szerint 2016 óta közel duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma, míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét, addig 2019 első félévében már 1009 ilyen esetet regisztráltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!