Irreálisan drágák az albérletek

2019.09.19. 12:01

Elmaradt az egyetemisták rohama, pang az albérletpiac

Kijózanította az augusztus a szegedi albérletpiacot. Elmaradt az első éves gólyák rohama, átlag alatti volt a forgalom. Sok lakáskiadónak azzal kell most szembenéznie: ha nem csökkent árat, a nyakán marad a bérlemény.

Jeszenszky Zoltán

Göröncséri Hajnalka szerint a prémium lakásokra folyamatos a kereslet. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

Nem menők a nagymama bútorai

– Az elmúlt öt évben ebédelni sem volt időm augusztusban, még éjfélkor is csöngött a telefonom, de most lecsót főztem otthon – mondja a Délmagyarországnak Göröncséri Hajnalka. Az ingatlanközvetítő szerint az volt a baj, hogy sokkal kevesebb külföldi hallgató keresett albérletet, mint korábban. Az iráni diákok szinte eltűntek, pedig az elmúlt két évben ők pörgették a piacot. A szárnyaló bérleti díjak miatt sokan kaptak kedvet az albérleteztetéshez. Mindenki gyorsan meg akart gazdagodni. Ez felverte a lakásárakat is, a drágán vásárolt ingatlanokat pedig most borsos áron próbálják kiadni. Göröncséri Hajnalkának volt olyan ügyfele, aki 30 milliós hitelt vett fel, hogy beszállhasson az üzletbe, de most futhat a pénze után. A tehetős külföldi diákok nagyon válogatnak. A nagymama bútoraival telezsúfolt lakásokért nem hajlandók drága bérleti díjat fizetni.

Majd az orvosok újraélesztik

Csalódást okozott a nyár az Openhouse-ban is. Ahhoz voltak szokva az elmúlt években, hogy nincs annyi albérlet, mint amennyire igény lenne – mondja Kardos Zoltán irodavezető. Most még azok a lakások is üresen maradtak, amikért régen szinte közelharcot vívtak a hallgatók. A kereslet visszaesése véget vetett az áremelésnek. Kardos szerint ideje volt ennek, mert már irreális mértékben drágultak a bérlemények.

Az Ingatlan Cafe irodában abban bíznak, hogy az orvostanhallgatók élesztik újra az albérletpiacot. Mátrai Róbert ingatlan-tanácsadó szerint a nulladik évfolyamra még 60-70 diák érkezhet. Velük azonban nem lehet hosszú távra tervezni, mert előfordul, hogy a májusi vizsgák után egy másik városban folytatják tanulmányaikat. A külföldi hallgatók számára a Szent István tér is túl messze van. Azokat a lakásokat hajlandók kibérelni, amik a Tanulmányi és Információs Központ, valamint a Dóm tér környékén vannak. A magyar munkavállalóknál a százezer forint a lélektani határ, egy lakásért ennél többet nem tudnak fizetni.

Közvetítők kíméljenek

Az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő oldalon szegedi albérletekből hatalmas a kínálat: 795 lakás és ház keresi bérlőjét, 92 százalékkal több mint július elején. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az ingatlanközvetítők csak a piac felét látják, mert náluk minden második lakást magánszemélyek hirdetnek. Ott is nagy a baj: háromszor annyi lakás van a piacon, mint július eleje óta. Az átlagos havi bérleti díj 100 ezer forinton stagnált. A lakástulajdonosok lépéskényszerben vannak: minden egyes nap, amikor üresen áll a lakás, veszteséget okoz számukra, mert nemcsak a bérleti díjról kell lemondaniuk, a rezsit is saját zsebből kell fizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!