500 matekpélda két óra alatt

2019.10.12. 15:15

Világbajnokságon képviselte hazánkat a fejszámolózseni Jázmin

Két óra alatt több mint 500 példát kellett megoldani fejben a mentális matematika világbajnokság résztvevőinek. A múlt hétvégi versenyen Magyarországot, mely soha nem szerepelt korábban ezen a megmérettetésen, a tízéves szegedi Szin Jázmin képviselte.

Timár Kriszta

Jázminnak köszönhetően először volt magyar résztvevője a világbajnokságnak.

Múlt hétvégén rendezték meg a németországi Bielefeldben a mentális matematika világbajnokságot. A versenynek egyetlen magyar résztvevője volt: az a tízéves szegedi kislány, aki júniusban a junior-Európa-bajnokságon a legjobb öt között végzett. Szin Jázmin több mint 20 ország versenyzőivel mérte össze tudását: érkeztek fejszámoló tehetségek többek között az Egyesült Arab Emírségekből, Algériából, Indiából, a Dél-afrikai Köztársaságból, az USA-ból, Svájcból, Nagy-Britanniából és Marokkóból is.

Jázmin felkészítő tanára, Soós Boglárka, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátora lapunknak elmondta, a verseny előtt a résztvevők a mentális matematika nagyasszonyától, Elke Kugétól tanulhattak. – A szombati megmérettetésen 26 témakör több mint 520 feladatával kellett megbirkóznia Jázminnak 2 óra alatt. A verseny nehézsége, hogy a gyermekek semmilyen segédeszközt nem használhatnak, csak az általuk fejben kiszámolt végeredményt írhatják a papírra. Az alapműveleteken kívül például dátumszámítás, idő, gyök és köbgyök, tört és még számos témakör feladványai szerepeltek a feladatok között.

Jázminnak köszönhetően először volt magyar résztvevője a világbajnokságnak.

Abban a kategóriában, melyben a szegedi diáklány is versenyzett, az első 5 helyezést India hozta el, így ő sajnos nem került a legjobb öt közé. Felkészítője szerint azonban már az is nagy eredmény, hogy részt vett a világbajnokságon, korábban ugyanis Magyarország soha nem képviseltette magát ehhez hasonló versenyen. – A felkészülés pedig nem áll meg, hiszen májusban már egy nagyobb csapattal indulunk Svájcba, az Európa-bajnokságra – tette hozzá Soós Boglárka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!