Bírságolhatják a szabálytalankodókat

2019.10.02. 10:55

Visszatérő ellenőrzést ígér a rendőrség az Oskola utcai zebránál

Komoly baleset nem történt idén az Oskola utcai zebránál, amiről a közelmúltban írtuk meg: balesetveszélyes az átkelés a hídról lezúduló biciklisek miatt. A rendőrség visszatérő ellenőrzést ígért.

Farkas Judit

Balesetveszélyes gyalogátkelő az Oskola utcában. Fotó: Farkas Judit

A közelmúltban írtuk meg: az Oskola utcában: a híd utáni első zebránál nem könnyű átjutni a túloldalra gyalogosként, mert a hídról lezúduló biciklisek nagy része még csak nem is lassít. Olyan esetnek is szemtanúi voltunk, amikor a túloldalról indult el egy család babakocsival, de amikor a bicikliúthoz értek a túloldalnál, hangosan rájuk kiabált egy idősebb férfi, aki majdnem beléjük hajtott. Elsőbbségük pedig nekik volt, és jól láthatóan keltek át az úton.

Idén nem volt komoly baleset

Úgy tűnik, a komoly balesetet idén megúszták – ez derül ki a rendőrség válaszából. A hatóságnál is érdeklődtünk ugyanis a gyalogátkelő kapcsán. Arról tájékoztatta lapunkat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya, hogy „a kérdéses szakaszon ebben az évben a rendőrség tudomására egy anyagi káros baleset jutott, melynek résztvevője személygépkocsi és kerékpáros volt.” Az ijedségen és a bosszúságon kívül nem esett nagyobb baja senkinek, de ahogy elnéztük ott a közlekedési morált, ez bármikor bekövetkezhet.

Az Oskola utca egyirányú, a Belvárosi hídról balra lefordulva, nem lehet a Palánk fagyizó előtti kijelölt gyalogátkelőhelyre hajtani gépjárművel a tiltó jelzés miatt. A másik irányból azonban, megírtuk előző cikkünkben, az autók feltorlódnak, és ha végre haladni tudnak, nem engedik át a gyalogost, sőt, meg is állnak a zebra közepén, ami szintén szabálysértés. Megtudtuk: a tettenéréskor megállapított szabálysértés esetén a rendőr figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki, illetve feljelentést tehet. Utánaolvasva a tételeknek, ez 10 és 50 ezer forint közötti összeget jelenthet. Amennyiben szabályszegést észlel, közigazgatási bírságot szabhat ki az intézkedő rendőr, ennek összege 10 és 300 ezer forint között mozog.

Visszatérő ellenőrzést ígértek a rendőrök

Ígéretet kaptunk: a Szegedi Rendőrkapitányság és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Forgalomellenőrző Alosztálya is visszatérően ellenőrzi a belvárost és környékét. Erre szükség is lesz olvasóink tapasztalatai szerint: bőven érkezett komment előző cikkünkhöz a facebookon.

Volt, aki felvetette: a kerékpárra vonatkozó Kresz már túlhaladott, ezek már túl gyorsak ahhoz hogy egyszerű „biciklisként” kezeljük őket, főleg azokat akik menet közben telefonálnak, és még azt sem tudják van e fék a biciklin. „Brutálisnak tartom a gyerek utaztatását, sisak nélkül. És persze a 40 fölötti sebességet a járdán kialakított kerékpárúton...” – jelezte kommentelőnk. Más a folyamatos mobilozást, internetezést és a fülhallgatót emelte ki, ami elzárja a gyalogostól, biciklistől a külvilág zajait – és ez nagyon balesetveszélyes lehet. „Gyalogos zebránál agyleszívóval a fején messengert nyomkodja, vagy élő chatel és csak megy előre, nem lát nem hall semmit. Kerékpáros szintén agyleszívóval a fején szétnézés nélkül lerobog elém úgy, hogy a reflexemnek köszönhető, hogy nem megyek át rajta.” – írta autóval közlekedő olvasónk, aki nem szeretne más hibájából börtönbe kerülni – meg persze kárt okozni valakiben. Más autós a saját autóstársai viselkedését említette, mondván, autós és kerékpáros közlekedése egyaránt szánalmas a gyalogosok felé ennél a gyalogosátkelőnél – is. „Egy autós a zebrán elengedte a szabálytalanul tekerő kerékpárost, a zebra közepén lévő gyalogost, ha nem ugrik el, még el is gázolta volna.” – olvastuk. Olyan esetről is beszámoltak, amikor a Roosevelt tér felől jövő autós nem adta meg az elsőbbséget – az arra közlekedők szerint ez is gyakran előfordul -, és a motorháztetőről pattant a Palánk cukrászda felé a pórul járt biciklis.

A legjobb megoldás a szabálykövetés

Kerékpáros kommentelőnk az érem másik oldalát emlegette: a gyalogátkelő helyen a gyalogosnak van elsőbbsége, „viszont a hídnál a lámpa kb. 1,5 – 2 percig piros a bicikliseknek, ami idő alatt nagyon sokan feltorlódunk a lámpánál, és ez a csorda egyszerre indul el. Persze, hogy nincs kedve senkinek sem egy gyalogos miatt egymásba rohanni. Szerintem szükség lenne egy, a híd alatt kialakított, szabályos kerékpárútra, amivel a biciklis forgalmat nem torpantják meg.” – vetett fel mindjárt megoldást is. A problémára egyébként előző cikkünkben a Csillag autósiskola vezetője rendőrlámpát javasolt az említett gyalogátkelőhöz is, aminek a működését összehangolják a híd lábánál lévő jelzőlámpáéval. Jött rögtön a válasz a kommentre, ami szintén jogos: akkor az lenne a gyalogosok baja, hogy a Roosevelt téren nem lehet elengedni a gyerek kezét – hiszen ott egy nagy játszótér -, és folyton szét kellen e nézni az oda terelt kerékpárosok miatt.

Abban nagyjából megegyezett kommentelőink és a Kresz-oktató véleménye is, hogy a legtöbbet az segítene, ha mindenki betartaná a közlekedés szabályait. Autós, kerékpáros és gyalogos egyaránt. Ha más nem, majd segít a rendőrök bírságolása – de mennyivel jobb lenne, ha nem kellene így kikényszeríteni, hogy vigyázzunk egymásra. Persze, ismerjük a régi mondást, hogy elsőbbségünk akkor van, ha megadják – ám ha sportot űznek abból, hogy nem adják meg, annak a járókelők biztonsága látja kárát.

Mutatjuk, hol kellene még ellenőrizni olvasóink szerint

Az Oskola utcai közlekedés kaotikus voltát senki sem vitatta az említett zebránál, de olvasóink több olyan pontot is említettek a városban, ahol szintén nem ártana a gyakori rendőri ellenőrzés. A ligetnél, Újszegeden például a hídról száguldoznak le a biciklisek, jelezte egy gyalogos, életveszélyes átkelni a templomtól a Napfényfürdő felé. Az Anna kútnál a Kossuth Lajoson szétnézés nélkül átvágtató biciklisek is megérnek egy misét kommentelőink szerint: a házból kijövőket, a kútra várókat is elsodorják a kerékpárosok, ráadásul a házban üzemelő bárnak is van ott kiülős része. A Dóm térnél is száguldoznak, tisztelet a kivételnek – írta kommentelőnk, más arra hívta fel a figyelmet, hogy a Glattfelder térnél sem tartják be a szabályokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!