Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

12,3 milliárd is lehet a Föld lakossága 2100-ra

A növekedés oka elsősorban az afrikai magas születési arány - olvasható egy tanulmányban.
Az évszázad végén nagy valószínűséggel már 12,3 milliárd ember él majd a Földön egy nemzetközi kutatócsoport szerint.

Patrick Gerland, az ENSZ munkatársa és kutatócsoportja 2012-es adatok statisztikai elemzését végezte el. Ez alapján a világ népessége, amely ma 7,2 milliárd fős, 2100-ra 80 százalékos valószínűséggel 9,6 és 12,3 milliárd közöttire nőhet. A növekedés oka elsősorban az afrikai magas születési arány - írják a szakértők a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A tudósok kiszámolták: 95 százalékos a valószínűsége annak, hogy 2100-ban legalább kilencmilliárd ember él majd a Földön. Ehhez a valószínűségszámítás új módszereit alkalmazták, illetve az Afrika déli részén az AIDS-re vonatkozó új adatokat is figyelembe vették. A szakértők szerint így pontosabbak a becslések.

A kutatók abból indultak ki, hogy Ázsiában már az évszázad közepén várható a népességszám-robbanás, Afrikában pedig a mai egymilliárdos szám 2100-ig megnégyszereződhet - elsősorban a magas születési szám miatt. Ma egy nőre Afrikában átlagosan 4,6 gyerek jut.

Az eredményekből a szakértői csoport politikai következtetéseket is levont. "A magas születési aránnyal rendelkező országokban a népesség gyors növekedése egy sor kihívással jár. Veszélyezteti a környezetet, romolhatnak a dolgozó lakosság gazdasági körülményei és az anyák és gyermekek halandósági aránya is megnőhet. Emellett fokozódik zavargások lehetősége és súlyosbodhat a bűnözés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriát súlyosan érinti a klímaváltozás

Egy tanulmány szerint majdnem két Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet 1880 óta Ausztriában. Tovább olvasom