Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

2500 éve élt kínai uralkodó "sárkányos ágyát" újították fel

Tizenhét évig tartottak a helyreállítási munkálatok.
A "sárkányos ágyról" úgy vélik a régészek, hogy hajdanán egy uralkodó tulajdonát képezte. Jang Tao, a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban lévő csengtui régészeti intézet munkatársa szerint a 2,55 méter hosszú, 1,3 méter széles és 1,8 méter magas bútordarab a legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt lakkozott ágy, amelyet valaha feltártak Kínában.

Az oldalán cinóbervörös sárkánymotívumokkal díszített ágy 45 elemből áll, amelyek közül a legnagyobb 3,2 méter hosszú, a legkisebb pedig 20 centiméter. Minden egyes alkatrészt csappal és csaplyukkal illesztettek össze a mesteremberek. Az ágyat még 2000-ben fedezték fel egy csengtui sírkomplexumban.

Card

"A darabjai annak idején hajóalakú koporsókba voltak szétszórva, és a régészeknek 17 évbe telt, mire különböző technikákat alkalmazva visszaállították eredeti állapotába az ágyat" - mondta Hsziao Lin, az intézet restaurációs részlegének vezetője.

"Az ágy felépítése és mintázata alapján nagy valószínűséggel a hajdani Su állam egyik uralkodójáé volt, aki 2500 évvel ezelőtt, a Hadakozó fejedelemségek korának hajnalán uralkodott ezen a területen" - árulta el Jen Csin-szung, aki annak idején a sírkomplexum feltárását vezette.

"A jelek, amelyeket a készítők hagytak hátra az ágyon, nagyon emlékeztetnek a Su államban használt rejtélyes nyelvre, amelynek megfejtéséhez most új és értékes információkkal szolgálnak a kutatóknak" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihalás fenyegeti a Nagy-korallzátonynál élő teknősöket

Kihalás fenyegeti a Nagy-korallzátonynál élő teknősöket
A klímaváltozás okozta óceánvíz-melegedés miatt a térségben ma már szinte csak nőstény egyedek… Tovább olvasom