Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

30 év múlva jégmentessé válhat az Északi-sark

A kutatók szerint ezek a változások fel fogják borítani az ökológiai rendszereket, de a hajózásra, a bányaszatra kedvező hatással lesznek.
Egy friss tanulmány szerint 30 éven belül eltűnik az Északi-sarkvidék jegének 80 százaléka. Eszerint a jéggel fedett tengeri területek nyár végi legkisebb kiterjedése 1 millió négyzetkilométer lesz a mai 4,6 millió négyzetkilométer helyett.

A NOAA tenger- és légkörkutatási hivatal (és kutatóintézet) kutatói James Overland vezetésével, együttműködve a Washingtoni Egyetemről Vang Mu-jinnel (Muyin Wang) olyan modellszámítások alapján dolgoztak, amelyek már figyelembe vették a 2007-es rekordolvadást, amikor mindössze 4,3 milió négyzetkilométer volt a jég felülete a nyár végén. Ugyancsak belekalkulálták a 2008-as állapotokat.

A különböző modelljeik szerint 32 év múlva lesz csaknem jégmentes az Északi-sark környéke, de egyes modellekből az jött ki, hogy már 11 év múlva nem lesz nyár végén jég az északi póluson.

Más kutatók korábbi számításai még azt prognosztizálták, hogy a 21. század végére válik teljesen jégmentessé az Északi-sarkvidék.

Overland és Vang térképein csupán Kanada északi partjai mentén és Grönlandnál, ahol az erős szelek miatt mindig jóval vastagabb a jégréteg.

A kutatók szerint ezek a változások fel fogják borítani az ökológiai rendszereket. De megjegyzik, hogy az északi-sark jégmentessé válása kedvező következményekkel is fog járni a hajózásra és az ásványi kincsek bányászatára nézve.

Olvasóink írták

 • 8. rozator 2009. április 05. 07:48
  „Sajnálom a whiskyt!”
 • 7. IVY 2009. április 04. 11:27
  „Sajnálom a mackót.....:=(”
 • 6. comet 2009. április 04. 10:01
  „ha egy pohár vizben elolvad a jég, az nem fogja megemelni a vízszintet, tehát csak a talajról emelkedő jéghegyek emelik a vizszintet, de azok víztérfogata is kisebb lesz mint jelenlegi jég vagy hó térfogata. Lesz vizszint emelkedés de szerintem közel sem akkora mint amekkorával riogatják az embereket.”
 • 5. Mil 2009. április 03. 18:23
  „Sztem nagy szopás lenne ha elolvadna. Qrva sok édesvíz tűnne el. És megemelkedne a tengerszint is.”
 • 4. Jackhammer 2009. április 03. 17:29
  „Hamarabb fog kitörni egy 3. világháború mint hogy elolvadjon aza sok jég ott fönt:D”
 • 3. waterbear 2009. április 03. 17:11
  „Na húzzunk bele, nagyon rövid ez a 30 év és kurva sok whisky kell ahhoz, hogy ennyi jeget eltüntessünk:-)))”
 • 2. flexsnake 2009. április 03. 17:06
  „melyik okos kutató szerint kedvező annak a hatása a hajózásra hogy megemelkedik a vízszint? A halaknak is kedvezőbb mert több lesz a folyékony víz, nem? :D Már régóta olvadnak a sarki jégrétegek és nem csak azért mert melegszik a föld, ez egy folyamat ami akkor is létrejön ha ember nem segít benne. Ahogyan a földmozgásokat sem tudjuk irányítani. Hogy 30év múlva mi lesz azt csak akkor tudja megmondani az ember ha már elmúlt. Van aki meg az mellett voksol hogy a felemelkedést hirtelen lehűlés követi mivel a föld meg a nap körüli pályáról fog messzebb kerülni. Ez állandóan változik, találgatnak de olyan mint az időjárás meg tudjuk mondani mi lesz holnap de azt nem hogy holnap meg is történik-e az amit jósoltunk.”
 • 1. xene@freemail.hu 2009. április 03. 16:53
  „Hamarabb is bekövetkezhet ez...ha van valami nyersanyag arrafelé...akkor azt ki fogják termelni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi gondolatokkal irányítható robotot mutatott be a Honda

A robotot a gazdája a saját fejére helyezett sisakszerű szerkezet révén irányítja. Tovább olvasom