Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

30 éve összefogott a világ, hogy meggyógyítsa az ózonlyukat, és a NASA szerint bevált

A Föld ózonrétege már nem fog teljesen rendbejönni, azonban a NASA-nak bizonyítékai vannak arra, hogy ez a hatalmas környezeti heg lassan ugyan, de gyógyítja magát.
Még az 1980-as évek elején fedezték fel a tudósok, hogy a spray-k, hűtők és egyéb kemikáliákból származó klór-fluor-szénhidrogének (CFC) károsítják az ózonréteget. Amikor a napfény eléri a levegőben ezeket az anyagokat, akkor felszabadítja a klór atomokat, amelyek elpusztítják az ózon molekulákat. Ha nincs ózon, akkor nincs, ami megvédje bőrünket és szemünket a Napból érkező káros sugarakkal szemben.
2017 szeptemberében az ózonlyuk az Amerikai Egyesült Államok területének két és félszeresét tette ki. Fotó: NASA
2017 szeptemberében az ózonlyuk az Amerikai Egyesült Államok területének két és félszeresét tette ki. Forrás: NASA

A tátongó ózonlyuk az egész világon megkongatta a vészharangot, így 1987-ben a kanadai Montréálban minden nemzet aláírta a montréáli egyezményt, amely teljesen kivonta a forgalomból az ózonrétegre káros kemikáliákat. Mivel most már egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a megállapodás működik, kijelenthető, hogy a vállalkozás a legsikeresebb környezetvédelmi megállapodás az emberiség történetében.
 
A 2005 és 2016 között készült műholdas adatok segítségével a NASA kutatói megállapították, hogy az ózonlyukban található klórszint évente közel egy százalékkal mérséklődik. Ez az első alkalom, hogy a tudósok meg tudták mérni az ózonlyukon belüli kémiai összetételt, és megfigyelték az ózonlebontás csökkenését. Az eredményeket január 4-én a Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban tették közzé.

Bár ez jó és előremutató hír az emberiség számára, hozzá kell tenni, hogy több évtizedet is igénybe fog venni az ózonlyuk gyógyulása, mivel a CFC-k élettartama 50 és 100 év közé esik, így nagyjából 2060 és 2080 közötti időszakra várható nagymértékű javulás.
 
Mi az ózonlyuk?

Az ózonlyuk egy "elméleti" lyuk, azaz azt tekintik - megállapodás szerint - annak, ahol 220 Dobsonnál kisebb az ózon-koncentráció.

(Mashable)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre fogy az óceánokból az oxigén

Egyre fogy az óceánokból az oxigén
A nyílt óceáni holt övezetek kialakulásának a fő oka a klímaváltozás. Tovább olvasom