Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

70 millió éves dinólábnyomokat fedeztek fel

Feltételezések szerint hetvenmillió éves dinoszauruszlábnyomokat fedeztek fel Új-Zélandon.
Ezek az első dinoszauruszlábnyomok, amelyeket Új-Zélandon találtak.

A nyomokra hat különböző helyszínen bukkantak a Déli-szigeten, Nelson közelében. Egy-egy helyszínre hozzávetőleg húsz lenyomat jut.

Greg Browne, az új-zélandi kormány kutatási szervezete, a GNS Science szedimentológusa (kőzetkutatója) éveken át tanulmányozta a lenyomatokat, amelyek meggyőződése szerint a hüllőmedencéjű dinoszauruszok egyik alrendjéhez tartozó hosszú nyakú szauropodák lábnyomai. A nagytestű, növényevő szauropodák több tonnát nyomtak, testhosszúk akár a 6 métert is elérte.

"A szauropodák a tengerparti homokon masíroztak végig, ám lábnyomaikat hamarosan beborította a sár" - magyarázta. Szerinte nagy szerencse, hogy lenyomatok ily módon fennmaradtak ebben a környezetben, hiszen általában a tenger hullámai gyorsan elmosták azokat.

"Gyakorlatilag a nullával egyenlő, hogy a parton felfedezzünk bármilyen lábnyomot" - tette hozzá.

A lábnyomok az első jel, amely arra utal, hogy valaha a Déli-szigetet dinoszauruszok népesítették be. Ami az Északi-szigetet illeti, Joan Wiffen új-zélandi paleontológus 1975-ben dinoszauruszcsontokat fedezett fel ott: egy theropoda ("szörnylábú"), 7 méter hosszú, 2 méter magas, két lábon járó húsevő dinoszaurusz csigolyájának darabja került elő.

A Déli-szigeten korábban semmilyen dinoszaurusz-fosszíliát nem tártak fel. A mostani felfedezésről a New Zealand Journal of Geology and Geophysics című szaklap legújabb számában számol be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éves a kalasnyikov tervezője

November 10-én lesz 90 éves Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, a világ legelterjedtebb… Tovább olvasom