Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

75 éve házasok

Karácsony napján ünnepelte 75. házassági évfordulóját May (97) és Jim Phillips (98). Annak idején, 1934-ben azért döntöttek úgy, hogy karácsonykor esküsznek meg, mert szerény jövedelmükből nem futotta volna nagy esküvőre, karácsonykor pedig úgyis megvendégelték a rokonságot.
May és Jim 1928-ban ismerkedtek meg, Szent Patrik napján. Az esti bálon Jim felkérte Mayt egy táncra.

- Ő volt a legjobb és legszebb táncos, akit valaha láttam - emlékezett vissza Jim Phillips. - És amikor az egyik barátommal táncolt, eldöntöttem, hogy felkérem, és én leszek az, aki a bál után hazakíséri.

A pár a következő években rendszeresen indult latin táncversenyeken, néhányat meg is nyertek, de mindig az élmezőnyben végeztek.

Kedvenc műsoruk mostanában - nem meglepő módon - a Szombat esti láz brit megfelelője, a Strictly Come Dancing. Jim Phillips még azt is elárulta: sok barátjukat tanították meg táncolni. A 20-as, 30-as években ugyanis náluk nem voltak tánciskolák, amit a fiatalok tudtak, azt a parketten lesték el egymástól.

Jim and May Phillips, akkor
Jim and May Phillips, akkor...

A pár 1934-ben kötött házasságot, hat évvel az után, hogy megismerkedtek.

- Sokat kellett várnunk arra, hogy kimondhassuk az igent. May apja meghalt a háborúban, és May nem akarta az édesanyját magára hagyni. S mivel nem nagyon volt pénzünk, végül úgy döntöttünk: karácsonykor házasodunk össze, akkor úgyis együtt van a család, nem kell még egy összejövetelt kifizetni.

- Az esküvőnk napja szédületes volt. Az autóval majdnem karamboloztunk, de ennek ellenére ez volt életem legboldogabb napja - mondta May Phillips.

A házaspár most egy idősotthonban lakik. Remélik, hosszú házasságuk mások számára is inspiráló lesz arra nézve, hogy kimondják a boldogító igent.

Phillipsék elégedettek az életükkel, két gyermekük van (mindketten boldog házasok), három unokájuk (mindhárman boldog házasok) és négy dédunokájuk.

... és most
... és most.

- A házasság harc, küzdelem, de soha nem szabad feladni - összegezte Jim Phillips. - Elszomorít, hogy azt látom: sok házasság válással ér véget, vagy egyszerűen csak úgy, hogy az egyik fél kisétál az ajtón. Azt gondolom, ha valaki odasétált az oltárhoz, és kimondta, hogy igen, akkor tartania is kell ahhoz magát. Ha már egyszer bevallottad a szerelmedet valakinek, nem hátrálhatsz meg!

- A házasság, ahogyan minden kapcsolat, kompromisszumok sora. Ezeket meg kell kötnünk önmagunk kedvéért, a magunk kedvéért, a házasságunk kedvéért. A házasságban az ember ad és kap, és megpróbál mindent a másikkal együtt tenni.

May és Jim Phillips 75 éve házasok. Bár ez elképesztően hosszú idő, a szigetország házassági rekordját mégsem ők tartják. A leghosszabb ideig Nagy-Britanniában Thomas és Elizabeth Morgan voltak házasok: 81 évig és 260 napig.

Olvasóink írták

 • 3. NyafNyaf 2010. január 05. 16:14
  „Irigylésre méltó... manapság nem "divat" ennyi ideig együtt lenni valakivel.”
 • 2. franzvon 2010. január 01. 23:37
  „Ez jó.
  És tessék mondani délutánonként miről teccenek beszélgetni???”
 • 1. jules13 2009. december 27. 09:38
  „Nagyon kemény, jó a cikk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélte a cunamit, három barátnőjét vesztette el

Sokan vannak szerte a világon, akik karácsonykor nem csak ünnepelnek – emlékeznek is. Ők a… Tovább olvasom